България ще помага на Сърбия да хармонизира законодателството си с това на ЕС

България ще помага на Сърбия да хармонизира законодателството си с това на ЕС | StandartNews.com

България ще помага на Сърбия, за да може да хармонизира своето законодателство с европейското, обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева след среща с председателя на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович.
„България и Сърбия имат дълги отношения, които се развиват в много добра посока. С г-жа Гойкович разговаряхме на различни

теми и аз изразих своята радост, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС бяха отворени две теми за евроинтеграция на Сърбия. Изразих своето желание да помагаме на сръбската страна, за да може да хармонизира своето законодателство с европейското, защото ние сме от 11 години в ЕС и имаме опит", каза още Караянчева.

Тя посочи, че двете са разговаряли и за българското малцинство в Сърбия. „И съм убедена, че оттук нататък разговорите ще вървят във възходяща посока. Имаме обещанието, че проблемите се решават в посока образование, медии и вероизповедания на майчин език. Говорихме и за инфраструктурните проекти, които ще продължим да подкрепяме със съответните законодателни инициативи, които са необходими за тяхната реализация. Защото само свързаността между държавите на Балканския полуостров могат да повишат както икономическия растеж, така и туристическия растеж в двете страни", каза Караянчева.

За Сърбия е важно да почерпи опит и да не прави грешките, които е правила България по време на кандидатстването си в ЕС, каза от своя страна Мая Гойкович.

„Искам да изкажа голямото си задоволство, че сътрудничество между двата парламента е много добро. Като представители на нашите два народа мога да кажа, че в нашите взаимоотношения вървят в чудесна посока – така, както трябва да бъде. През последните 3 години това е трето посещение, което се случва между двата парламента. Днес имахме много съдържателен разговор, като говорихме преди всичко за европейската интеграция на Сърбия", каза Гойкович.

Тя посочи, че Сърбия е много благодарна на България, тъй като по време на своето Председателство на Съвета на ЕС България е направила всичко възможно за европейската интеграция на Западните Балкани. „Днес отново се съгласихме, че разширяването на ЕС със Западните Балкани е решаването на проблема, а не правене на проблем. Целта на Сърбия е пълноправното членство в ЕС", каза още тя и посочи, че това е една цел, която не е недостижима. „За нас от много важно значение е да почерпим опит и да не правим грешките, които е правила България по време на кандидатстването си в ЕС. Така че сътрудничеството на съветите на двата парламента във всяко едно отношение е много важно за нас. Много важен въпрос нашите разговори е и как живее българското национално малцинство в Сърбия", каза още Гойкович и посочи, че от тази учебна година има отпечатани учебници за българското малцинство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай