България се отказа от златната акция в БТК

Телекомът вече няма да се търгува на фондовата борса

България се отказа от златната акция в БТК | StandartNews.com

София. Държавата се отказва от златната си акция в БТК. Това реши кабинетът на днешното заседание на Министерският съвет, като упълномощи министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов да гласува „за" отмяната на особените права на префернциаланата акция, които държавата има в дружеството.

Предложението ще бъде подложено на гласуване по време на общо събрание на БТК, насрочено за 30 септември. На него ще бъде взето решение и за отписване на комапнията от регистъра на публичните дружества, воден от Комисията за финансов надзор. Папазов е упълномощен да подкрепи и това предложение.

Друго решение по време на общото събрание, което също ще бъде подкрепено от транспортния министър, е за смяна на името на БТК – предложението е новото име на компанията да бъде „Вива Телеком България".

Решението за отказ от т.нар. „златна акция" е било взето след доклади по темата на министрите на транспорта, финансите и икономиката и енергетиката, пише пресцентърът на кабинета. Според тях са налице основанията за отмяна на
особените права, залегнали в приватизационния договор от 2004 година.

Целта на тези особени права е да се осигури плавното и безпрепятствено раздържавяване на компанията и тя да не бъде разпродадена, а да продължи да работи. В този смисъл тази преференциална акция е изиграла своето предназначение, смятат от кабинета на Пламен Орешарски.

БТК беше приватизирана през 2004 година. Купувачът "Вива Венчърс" плати 230 млн. евро за 65% от компанията. Заедно с договора за продажба без търг беше издаден и лиценз за трети GSM оператор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай