България призова Груевски да поеме отговорност за конфликта в Македония

България призова Груевски да поеме отговорност за конфликта в Македония | StandartNews.com

Правителството на Никола Груевски трябва да поеме политическа отговорност за събитията в Македония. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета по сигурността при Министерски съвет, свикано от премиера Бойко Борисов след ситуацията в Куманово.

„Политическата криза, кризата на доверие в Македония, която наблюдаваме в последните месеци, поражда политически вакуум, в който се намесват всякакви екстремистки движения, които могат да дестабилизират обстановката затова нашият призив е управляващи и опозиция в Македония колкото може по-бързо да възстановят диалога помежду си и да намерят изход и решение на политическата криза, което обаче минава през поемане на политическата отговорност. Отговорността е в Скопие, отговорността е в правителството", каза външният министър Даниел Митов.

Проблемът в страната трябва да бъде решен през силата на реформи, „които очакваме в Република Македония от много дълго време. Това е призивът на всички наши европейски партньори. Реформи трябва да се случат и без тях европейското бъдеще на Македония не изглежда близко, обясни той.

„На съвета бяха обсъдени политическите рискове във връзка със ситуацията в Македония като вътрешен министър мога да кажа, че имаме готовност във връзка с осигуряване на сигурността на границите и ограничаване на възможни миграционни вълни да вземем всички мерки. Към момента такива няма", каза от своя страна вътрешният министър Румяна Бъчварова.

За България е безкрайно важно териториалната цялост и стабилността на република Македония, каза по-рано Даниел Митов пред БНТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай