България открива консулство във Франкфурт

България открива консулство във Франкфурт | StandartNews.com

София. Федералното министерство на външните работи на Германия уведоми днес българското посолство в Берлин, че не възразява да бъде открито българско консулство във Франкфурт на Майн с консулски окръг федералните провинции Хесен, Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц и Саарланд, съобщиха от Министерството на външните работи.

След като бъде сертифицирана сградата съобразно изискванията на германското законодателство, ще бъде обявена и дата за откриването на консулството.

Новото консулско представителство във Франкфурт на Майн ще предоставя необходимите консулски услуги на всички български граждани, които пребивават временно или постоянно във федералните провинции Северен Рейн-Вестфалия, Рейнланд-Пфалц, Саарланд, Хесен, Бремен и западната част на Долна Саксония, както и ще даде възможност за по-активно икономическо присъствие на България в европейската финансова столица.

Във Франкфурт на Майн България разполага със собствена пететажна бизнес сграда, в която до 1990 г. се е помещавало българско търговско представителство с офиси на отделни външнотърговски дружества. В града е съществувало от 1925 до 1944 г. българско генерално консулство – така сега ще се възстанови традиционното дипломатическото присъствие на нашата страна в този регион.

Сред акцентите в работата на бъдещото консулство ще бъде взаимодействието със значителната българска общност в тази част на Федералната република. С откриването на дипломатическото представителство се увеличават многократно възможностите за развитие на икономическото, политическото и културното сътрудничество, както и привличането на чужди инвестиции.

Във Франкфурт с генерални консулства са представени 48 държави, от които 13 европейски. Градът е един от финансовите и транспортни центрове на Европа. В него е седалището на Европейската централна банка, централите на всички големи германски банки, както и Франкфуртската борса за ценни книжа - най-значимата във Федералната република и една от най-известните в света. Тук е едно от най-големите летища на континента за пътници и товари със съответната прилежаща инфраструктура. Франкфурт е и един от големите панаирни центрове на Германия, в който целогодишно се провеждат реномирани изложения на автомобили, индустриални стоки, услуги, книги и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай