България и Туркменистан подкрепят създаването на смесени предприятия

България и Туркменистан подкрепят създаването на смесени предприятия | StandartNews.com

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева подписа споразумение за сътрудничество с председателя на Съюза на предприемачите и индустриалците на Туркменистан Александър Дадаев. Това се случи по време на визитата на премиера Бойко Борисов в Туркменистан, в чийто официална делегация е Захариева.

Двете институции ще насърчават и подкрепят организацията на бизнес форуми, конференции, семинари, изложби, кръгли маси и посещения на делегации. Те ще подкрепят установяването на директни бизнес контакти, осъществяване на инвестиционни проекти и създаване на съвместни предприятия. Страните ще насърчават разширяването на търговските отношения, както ще съдействат за развитието на вноса и износа на стоки. Освен това ще обменят опит за реализирането на съвместни проекти, а така също и ще обменят специалисти в дадена област.

Мариета Захариева разговаря с Александър Дадаев след подписването на споразумението. Областите, в които могат да се създадат смесени предприятия са селското стопанство, хранителната промишленост, шивашката индустрия и леката промишленост. България и Туркменистан имат общи интереси още в секторите на енергетиката, туризма, строителството, инфраструктурата, фармацията и медицината. Също така в научната дейност, образование, култура и спорт. Добри перспективи между двете страни има и в транспорта. Туркменистан и България са транзитни коридори между огромните пазари в Азия и Европа, заяви Захариева. Туркменистан в момента строи нова и модерна пристанищна инфраструктура в град Туркменбаши, който е разположен на Каспийско море. По тази линия двете държави могат да засилят взаимоотношенията си също във водния транспорт чрез Каспийско и Черно море.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай