България и Сърбия продължават интензивния диалог

България и Сърбия продължават интензивния диалог | StandartNews.com

София. Отношенията между България и Сърбия никога не са били на такова равнище, с толкова интензивен политически диалог, заяви външният министър Кристиан Вигенин на съвместна пресконференция със сръбския си колега Иван Мъркич. Мъркич е на официално посещение в София по покана на българския министър на външните работи. "Днешната ни среща е продължение на този диалог и ни дава възможност да планираме следващите стъпки, които да изпълнят сътрудничеството ни с ново съдържание", каза Вигенин.

„България и Сърбия имат преплитаща се история, която ни свързва векове наред", заяви от своя страна министър Мъркич, като допълни, че пред двете страни има и съвместно бъдеще. „Тези ценности, които обвързват целия Европейски съюз, ще водят и нас", подчерта той.

Ще помагаме на Сърбия за ЕС

Министър Вигенин отправи поздравления към своя гост по повод официалния старт на преговорите между Сърбия и ЕС. „България е готова да окаже техническа и експертна подкрепа в този процес", подчерта той. В тази връзка ще бъде подготвен нов Меморандум за сътрудничество в процеса на евроинтеграция, който ще даде възможност страната ни да предоставя необходимата помощ по конкретни преговорни глави. Както положителният, така и отрицателният опит е важен, за да можем да помогнем на Сърбия да избегне някои от нашите грешки, каза още българският външен министър.

Министър Иван Мъркич подчерта, че сръбското правителство е много решително и се надява за кратък период да постигне пълноправно членство на страната в ЕС. По думите му, подкрепата на България е ценна, защото като нова страна-членка тя има все още пресен експертен опит от преговорния процес. "Винаги, когато имаме нужда, ще се обръщаме към София за съвет", отбеляза той.

Засилва се партньорството между двете страни

На днешните си разговори двамата външни министри са обсъдили възможностите за провеждане в скоро време на междуправителствено заседание, в рамките на което да бъдат подписани редица споразумения, които да възобновят правната база между България и Сърбия. В края на февруари ще се състои заседание на Съвместната междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, са се договорили още Кристиан Вигенин и Иван Мъркич.

Продължава и работата по подписването на Договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство. Преговорите са в напреднала фаза, няма съществени противоречия и се надявам в скоро време да бъдат финализирани, подчерта Кристиан Вигенин. Сред темите на разговорите между министър Вигенин и министър Мъркич бяха и възможностите за разширяване на двустранното икономическо сътрудничество, с акцент върху общите интереси в областта на енергетиката. „Обсъдихме подготовката на реализирането на проекта „Южен поток", който е от голяма важност и за двете страни", посочи българският първи дипломат.

По повод навършването на 135 години от установяването на дипломатически отношения между България и Сърбия, което се отбелязва през 2014 г., министрите на външните работи приеха Съвместно изявление. То е доказателство за общия стремеж на двете страни да продължат да изграждат и развиват приятелски и добросъседски отношения на основата на споделени европейски ценности и принципи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай