"България без цензура" с 14 депутати при избори днес

Това показва проучване на "Сова Харис"

"България без цензура" с 14 депутати при избори днес | StandartNews.com

София. Ако изборите за Народно събрание бяха днес, движението "България без цензура" ще има 14 депутати. Това сочи проучване на социологическа агенция "Сова Харис", което бе публикувано във вестник "Преса".

БСП ще получи 21,3 на сто от гласовете и ще има 96 народни представители, ако изборите бяха днес. ГЕРБ получава вота на 16,3 на сто от избирателите и ще има 74 депутати, сочи още проучването. ДПС пък ще има 25 депутати. Интересни са данните и за Реформаторският блок, който ще има 19 свои представители в парламента, а за "Атака" социолозите прогнозират 12 депутати.

След извънредните парламентарни избори, проведени на 12 май, в страната ни се установи устойчивост по отношение на електоралните предпочитания. Този 6-месечен период се характеризираше с вълни от гражданско недоволство, яростно политическо недоволство, фактите показват, че сме преминали през завършен етап на тази обществена криза, обяснява във връзка с изследването Васил Тончев, цитиран от БГНЕС.

"Нацията ни продължава да е разделена, но възможностите за диалог останаха открити. Заслуга за това имат и двете страни. Но по мое мнение трябва специално да се отбележи ролята на държавните институции, най-вече на силовите органи, които задържаха обществения ред, без да проявяват насилие. Това бе проява на респект към гражданския елемент в протестите. По тази тънка линия останаха открити възможностите за намиране на допирни точки между исканията на гражданите и държавните институции", допълни още Тончев.

Има и съществени изменения на електоралните предпочитания. Спадът в подкрепата за ГЕРБ е с над 3%. Данните от проучването показват, че БСП е запазила нивото си от октомври тази година. Повишава се доверието към ДПС – с 2,1%, на Атака – с 1,8% и на движение "България без цензура"- с 1%.

Има тенденция на спад в доверието на дейците в десния политически фактор. Най-голям е отливът на доверие от президента Росен Плевнлиев – с цели 10%. При лидера на ГЕРБ Бойко Борисов има спад от 6,9%. Отлив има и при Маргарита Попова, Меглена Кунева и Кристалина Георгиева, обяснява в анализа си социологът Васил Тонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай