Бъчварова за бежанците: Няма да употребяваме сила

Бъчварова за бежанците: Няма да употребяваме сила  | StandartNews.com

Няма да употребяваме сила и насилие към тези хора, това са хора, които имат причини да тръгнат да бягат. Когато има нарушители те се задържат, категорична бе вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова пред Нова телевизия по повод голямото присъствие на бежанци в близост до българската граница около Одрин.

Ние имаме силен контрол на нашата граница съответен на натиска, който има. Има голям натиск, въпросът е да не допуснем да влязат нелегални имигранти на територията на страната, заяви министърът. Тя поясни, че по проблема с бежанците се работи от половин година, но в кабинета са наясно, че става дума за глобален процес. Ние задържаме и тези които искат да преминат границата нелегално. Настаняваме ги в регистрационните центрове, след това когато се установи че те искат да получат бежански статут и ги даваме в бежанските центрове. Има такива, които са дали заявления и след като не са получили се връщат, обясни Бъчварова, но не каза има ли до този момент върнати в Турция.

„Те са малко и незначителен брой. Който влезе - влязъл и е регистриран , той остава регистриран в България", каза Бъчварова За потока през Одрин министърът заяви: „следим ги като брой. Вчера турските колеги успяха да върнат голяма част от тях. В рамките на техните възможности, за сега достатъчно, връщат тази групи хора", обясни Бъчварова.

Тя смята, че не трябва да истеризираме толкова ситуацията." Има изостряне на обстановката както това се случи вчера в Унгария. При упражняване на сила тези хора се радикализират. Ние няма да проявяваме сила- тези хора ще бъдат регистрирани и ще им бъдат взети пръстови отпечатъци. Саркози каза че в периферията трябва да има регистрационен центрове. Ние нямаме интерес у нас да има регистрационен център, но сме длъжни да го направим. Става въпрос за човешки същества, които са застрашени. Ние следим европейската политика. Предложението за релокация на определен брой бежанци е свързано с финансиране. Затова е последното предложение да се сформира фонд", каза вътрешният министър.

На въпрос колко бежанци ще приеме България тя обобщи, че „има запитване колко може да поеме България , ние бихме могли да отговорим". Има решение за разпределение 40 000 ние ще поемем 500 бежанци. От предстоящите 120 000 ще се вземе допълнително решение. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай