Бъчварова: Стоим плътно зад преструктурирането на МВР

Бъчварова: Стоим плътно зад преструктурирането на МВР | StandartNews.com

"Аз и екипът на министерството стоим зад тази реформа. Смятаме, че тя е абсолютно необходима за системата, ако искаме да я имаме в нов вариант, а не в този, в който всички са недоволни, включително и депутатите. Мисля, че всяко едно ръководство има право да направи така, че по-добре да си изпълни задълженията и функциите за управление". Това заяви пред журналисти в Русе министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова преди срещата с румънския си колега.

"Ако продължим да работим по стария начин, не трябва нито служителите, нито гражданите да очакват нещо ново от МВР. За мен са важни принципите, какво правим, накъде вървим, кое е това по-добро, което можем да направим, така че системата да работи по-качествено и в името на обществото", обясни тя.

„Това, което сме предложили, има съвсем ясна оценка на ефекта, който искаме да постигнем. Основната цел е да преструктурираме министерството по начин, по който то да започне да функционира по-добре и да доведe до по-ефективно управление и използване на средствата", коментира тя по повод промените в Закона за МВР.

„В структурата на МВР искаме да създадем център за услуги на гражданите, който ще бъде изцяло в техен интерес, да разделим общата и специализираната администрация, изредили сме и поредица от други предложения", посочи вътрешният министър.

"На практика това, което предлагаме по отношение на служителите на МВР, е предложение, прието през месец февруари т.г. от всички депутати - разделянето на служителите на първа и трета категория по начин най-добър за самите служители, които са обект на тази промяна", каза Бъчварова.

„Не разбирам следването на закона като допускане на изключения. В момента всички функции на управление са съсредоточени при министъра, което не смятам, че е добра практика. Министърът има право да превъзлага някои от функциите по своя преценка. И става въпрос за някои от съвсем техническите правомощия - за комисии, имоти, жилища, както и възможността главният секретар на МВР да назначава нивата на служителите под висша длъжност – директори, заместник-директори", заключи министър Бъчварова.

По-рано днес Цветан Цветанов от ГЕРБ обяви пред Нова тв, че няма бламиране на вътрешния министър за закона за МВР.

Българското и румънското вътрешно министерство работят при изключително добро сътрудничество. Около тази теза се обединиха министър Бъчварова и румънския й колега Петре Тобъ.

В хода на проведените разговори са обсъдени въпроси, свързани с миграцията и оперативното взаимодействие за противодействие на трансграничните престъпления. Министър Тобъ посочи и постигнатата екипност в работата на общите патрули, които осъществяват полицейски действия на територията на България, действията на екипите по границата, изградената точка за контакт в Гюргево. По време на срещата са набелязани и редица бъдещи стъпки за усъвършенстване на механизмите на оперативното сътрудничество между двете министерства. Разбрахме се да имаме по-чести срещи, за да можем в личен контакт да продължим обсъждането на нашата съвместна работа, заяви още министър Бъчварова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай