Бъчварова с проект за милиони усвоени европари

Бъчварова с проект за милиони усвоени европари   | StandartNews.com

Вътрешният министър и вицепремиер Румяна Бъчварова се готви ударно да усвоява милиони левове през новия програмен период на еврофондовете. Това става ясно от публикуван Доклад за изменение на Постановление на Министерския съвет, което трябва да се разгледа от правителството до края на месеца,информира БГНЕС.

Усвояването на европейските средства ще става чрез проекти, с които Администрацията на Министерски съвет ще кандидатства, за да се реформира по приетата, по инициатива именно на вицепремиера Бъчварова, Пътна карта за изпълнение на Стратегията за развитие на държавната администрация. За да осигури административен капацитет за кандидатстване по проекти по Оперативна програма "Добро управление", Бъчварова иска към новосформирания отдел "Управление на проекти" в Администрацията на Министерския съвет, който се състои от четирима служителя, да бъдат добавени още десет. Заплатите на четиримата служители – началник, старши сътрудник и двама сътрудника по управление на европроекти и програми са за сметка на средствата, които се плащат за "техническа помощ" по всеки от проектите, финансирани от ЕС. Бъчварова уточнява, че вече има подаде едно проектно предложение по ОПДУ, което е на етап оценка, а в него, като част от екипа за управление, е предвидено да бъдат включени въпросните служители.

До края на годината се очаква да бъдат подадени още най-малко четири проектни предложения по ОПДУ с бенефициент Администрацията на МС. Те ще са за изпълнението на 18 мерки по дейности от Пътната карта за изпълнение на Стратегията за развитие на държавната администрация, за което е предвидено финансиране по ОПДУ в общ размер 22,1 млн. лв., става ясно още от Доклада на Румяна Бъчварова. За периода 2016-2017 г. предстои да бъдат отворени процедури за кандидатстване по проекти за изпълнението на още 30 мерки по приетата от правителството Пътна карта за реформа на администрацията, за което отговаря именно Бъчварова. Общият размер на финансирането по европейската програма "Добро управление" за тези дейности възлиза на 110,6 млн. лв. За да може голяма част от парите да бъдат усвоени именно от Администрацията на МС, подпомагана от "партньори", Бъчварова иска от правителството да увеличи щатната численост на отдел "Управление на проекти" с десет души. Щатовете ще са за сметка на администрацията на МВР и на МС, става ясно още от Доклада на вицепремиера. Въпросните служители нямало да бъдат преназначавани, а само командировани до приключване на срока на всеки от проектите, които АМС спечели от ОП "Добро управление". За периода, в който работят по проекти, разходите за техните заплати, включително разходите за задължителни социални и здравни осигуровки, ще се изплащат за сметка на съответния проект, пише още в Доклада на вицепремиера по коалиционната политика, държавна администрация и министър на вътрешните работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай