Понеделник,

Бъчварова: Няма да правим чистки

От: Администратор -
A
A
A

София. Ние сме обявили, че няма да правим безпринципни назначения и чистки само заради политическата принадлежност на някои от служителите. Но има поредица от политически назначения, които трябва да бъдат направени. Това обясни вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова ред БНР.

"Мисля, че ние в доста кратък срок успяваме да се справим с това, като се започне от заместник-министрите, а скоро и областните управители. Това е нормално, защото всяко ново управление трябва да има екип, с който да работи. Но по никакъв начин това не е политическа чистка", обясни Бъчварова.

Бъчварова каза още, че няма формула, по която се правят назначенията. Не се използва и квотният принцип, защото по думите й той изисква задължение, а се следят качествата на кандидатите.

"Трябва да се прави една съществена разлика, че ГЕРБ влиза в това правителство и това управление с кадри на всички нива, които имат опит. Докато останалите ни партньори досега не са били в управлението. Предполагам, че е естествено от тяхна страна интересът и желанието да имат определени позиции, но нашият опит и разбиране за работата и отговорностите е добър коректив там, където евентуално може да има прекомерни изисквания", уточни вицепремиерът.

Румяна Бъчварова коментира и изявлението на френския посланик от вчера за структурата на новото правителство. Според него твърде много министри отговорят за европейските въпроси: Може би не сме били достатъчно ясни, когато сме обяснявали разпределението на отговорностите на вицепремиерите

Вицепремиерът каза още, че за бъдещите назначения на областни управители ще се търси добро представителство и хора със съответните качества.

С партньорите в управлението вече са започнали разговори за взаимодействието между парламентарните групи и правителството.

"Вчера имахме разговори в парламента с ръководствата на четирите парламентарни групи и изяснявахме механизма, по който ще работим. Основно, за да направим връзката, която трябва да е по-продуктивна, между правителството и ръководствата на парламентарните групи", каза тя.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички