Бъчварова: Най-апокалиптичния вариант за нас е поток като в Македония

Бъчварова: Най-апокалиптичния вариант за нас е поток като в Македония  | StandartNews.com

Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви в ефира на Нова телевизия, че е относително нисък рискът през страната ни да премине бежански поток, защото маршрутът не е толкова сигурен за бежанците. Все пак тя добави, че "най-апокалиптичният вариант" за България е да поток като този в Македония в момента.

"Всички знаят, че българските граници се пазят достатъчно добре", каза още вицепремиерът по отношение на ситуацията с бежанците в Македония и Сърбия. И добави, че всеки преминал през територията на страната ни или незаконно влязъл бежанец, е регистриран. Бъчварова посочи, че всеки, който се е насочил към сръбската граница и е поискал да премине през нея, бива връщан.

"С тези строги мерки бежанците, които се опитат да минат през България, не са сигурни, че ще стигнат скоро до мястото, за което са тръгнали", каза тя.

"Бежанският поток е най-голямото предизвикателство от началото на века за Европа. С този проблем не се занимава само МВР, а и Европейската комисия, като на всички нива се търсят решение", продължи вътрешният министър.

"Тогава, когато се ограничи каналът за преминаване през Италия, ще се промени и маршрутът на бежанците", обясни Бъчварова, цитирана от "Фокус".

На въпрос кога Унгария ще изгради ограда по границата си със Сърбия, така че бежанците да не преминават през Сърбия Румяна Бъчварова каза: "Информацията е, че съвсем скоро ще има там ограда, по-скоро отколкото ще бъде готова нашата ограда".

Бъчварова заяви, че МВР следи много от отдавна ситуацията с бежанците. Според нея от преди два месеца има изготвен план, в който са разработени три варианта на мерки за развитие на ситуацията. "Най-апокалиптичният е да има един такъв поток, какъвто е в момента в Македония. Затова в момента ситуацията непрекъснато се следи", заяви вътрешният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай