Бъчварова: Борисов е моят съветник

Бъчварова: Борисов е моят съветник   | StandartNews.com

Човекът, който управлява МВР е Румяна Бъчварова.  Най-ценният ми съветник и консултант е господин Борисов. Трябва да съм абсолютно неразумна да е се допитвам до него. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова на брифинг в Министерски съвет.

Докато аз съм министър няма да позволя друг да взема решения за МВР

"Що се отнася до различните медиини кръгове, които владеят МВР, тези кръгове са всъщност най-големите критици на МВР. Докато аз съм министър няма да позволя друг, освен официално легитимното ръководство, да взема решения за МВР. Това не подлежи на обсъждане", категорична бе Бъчварова и допълни, че прави това малко нелепо уточнение сега, защото "не мисля, че този факт е брошка за суетата ми, този факт е много голяма отговорност".  По думите ѝ неглижирането на този факт очевидно създава проблеми и затова тя го повтаря.

С думите "стига вече" Бъчварова се обърна към всички политици и коментатори, които "се опитват да коментират" събитията от последните дни.

"Не съм съгласна МВР да бъде боксова круша за всеки, който си мисли, че с това може да задоволява интересите си или да влиза в новините тогава, когато няма какво друго да каже", каза още тя. "Въпрос на отговорност е сериозното отношение към МВР и се надявам именно това сериозно отношения да работи в полза на гражданите", категорична бе Бъчварова.

Двустранните отношения с Китай са основа за сигурност

По отношение с визитата ми в Китай, трябва да кажа, че едно от задълженията на министъра е международното сътрудничество. Двустранните отношения са основа за сигурността на двете страни, ясна бе Бъчварова.

"Споразумението, което записах в Пекин е удвояване на споразумение от преди 20 години. Лично аз съм го отлагала няколко пъти, с цялото ми неудобство към Китайската република. Това,че един министър е на визита по такава работа, не означава, че "ходи да си гледа кефа", каза вътрешният министър

По- нелепа декларация от тази на КРИБ не сме срещали отдавна

Във връзка с декларацията на КРИБ, Бъчварова отсече: "По- нелепа декларация не сме срещали отдавна. Ясно личи личният мотив в позициите и непознаването на процеса".

"Имаме казус на изключителна недобронамеререност", каза тя и поясни, че бизнесмените не са превилигирована група за МВР. Отговорностите на МВР са към всички граждани, обясни тя.

Съдебната система изпада от логическата верига на хората, които са правили тази декларация. МВР стои в началото на този процес. Минава през други институции и завършва в съдебната система, каза още министърът

Не може толерантността на МВР да е към определени прослойки и група, ясна бе тя.

 Убийствата са тревожни

По отношение на двете убийства в столицата, Бъчварова поясни, че те са изключително неприятни, доста тревожни. "Но да се генерализира този проблем е създаване на съвсем реални пречки към работата на МВР", каза тя.

При тези два случа цялата информация бе предоставена възможно най-бързо. Оттук нататък друга информация не може да бъде предоставена на медиите, защото това означава, че ще се създаде риск за действията на МВР, смята вицепремиерът.

По думите ѝ от 2009 година насам има 26,5% понижаване на престъпността и, 30% повече разкриваемост.

"Това което ме тревожи най-много е липсата на резултати по убийстовто на Георги в Борисовата градина", заяви Бъчварова и допълни, че лично тя е прегледала всичко. "За съжаление няма с какво да се похвалим, но сме свършили страхотна работа", каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай