Събота,

Азерският газ идва. Ще има ли промяна в цените

От: СТАНДАРТ -
5300
Азерският газ идва. Ще има ли промяна в цените
A
A
A

Пълните доставки на природен газ от Азербайджан в обем на 1 млрд. кубични метра годишно ще започнат от 1 юли. Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов по време на днешното заседание на парламентарната Комисия по енергетика, на което той отговаря на актуални въпроси от депутатите.

На въпрос дали се водят разговори пълният обем на доставки от Азербайджан от 1 млрд. кубични метра годишно да започне и преди 1 юли, Николов отговори, че планирането на такива допълнителни количества, които са повече от настоящите, е функция от много неща.

По повод газовата връзка България-Гърция, Николов коментира: „От гледна точка на физическо изпълнение на трасето, няма забавяне. От гледна точка на следващи тестове, регулация, се работи активно и с ЕК, и доколкото е възможно – с регулаторните органи от двете държави, за това трасето да бъде въведено в експлоатация възможно най-бързо“.

Енергийният министър посочи още, че към момента газохранилищата са запълнени на малко над 20%. По въпроса на колко процента ще бъдат запълнени преди началото на новия отоплителен сезон, Николов отговори: „Изключително много зависи от изпълнението на дългосрочните договори. Ще се направи всичко необходимо отоплителният сезон да не е под никакъв риск“.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички