Азерската SOCAR стъпи у нас, става търговец на газ

Двама президенти откриха офиса на компанията в София

Азерската SOCAR стъпи у нас, става търговец на газ | StandartNews.com

Азербайджанската държавна компания SOCAR откри офиса си в София. На церемонията по откриването присъстваха президентът Румен Радев и азерският му колега Илхам Алиев, който за пореден път посещава България в последните месеци. За откриването на офиса стана ясно през март след видеоконферентен разговор между двамата президенти.

ВИЖ ОЩЕ: Революция за газа! Радев и Алиев със знаков договор

По-рано днес на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) стана ясно, че до две седмици дружеството SOCAR Trading Gas and Power ще получи и лиценз за търговия с природен газ на българския пазар.

ВИЖ ОЩЕ: Илхам Алиев в София! Ключово решение за газа

Отчетено е, че параметрите в предложения бизнес план за периода 2023 – 2027 г. осигуряват на дружеството заявител необходимите материални, финансови, технически и организационни ресурси за изпълнение на лицензионните задължения.

Предстои в рамките на две седмици регулаторът да проведе открито заседание, след което да вземе окончателно решение за издаване на лицензията, съобщиха от КЕВР.

По думите на председателя на регулатора Иван Иванов това решение на Комисията се вписва в цялостната архитектура на инициативата Solidarity Ring (STRING), за сътрудничество между държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR) и газопреносните оператори на България ("Булгартрансгаз"), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream).

По този начин българският регулатор дава  важен принос за повишаване на сигурността  на доставките на природен газ за региона на Централна и Югоизточна Европа в рамките на инициативата, предложена от България и подкрепена от Европейската комисия. Това е добра новина за битовите потребители и българския бизнес, тъй като допълнително се укрепват позициите на България за доставки за региона“, подчерта Иван Иванов.  

Коя е Socar? Socar е азербайджанската държавна енергийна компания, която произвежда петрол и газ. Именно с нейно дъщерно дружество „Булгаргаз“ сключи договор за първите количества природен газ от Азербайджан за България. Компанията има присъствие в Обединените арабски емирства, Грузия, Русия, Турция, Украйна, Румъния и Швейцария. В последните три Socar има и верига бензиностанции.

Компанията има за цел да постигне нулеви нетни въглеродни емисии при добива на нефт и газ в собствените си обекти тази година. Азербайджан подписа Парижкото споразумение за климата и има за цел да постигне въглероден неутралитет до 2050 г.

Socar е произвела 6.58 милиона тона нефт и 6.55 милиарда кубически метра газ в собствените си находища между януари и октомври миналата година – или около една пета от общия добив на нефт и газ в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай