Аврамова категорична: Камери не означават глоба

„Все пак тол такса ще се плаща за Северната скоростна тангента", поясни регионалният министър

Аврамова категорична: Камери не означават глоба | StandartNews.com

„Искам да успокоя всички граждани. Не се подвеждайте по наличието на камери. Това не значи задължително, че ще бъдете глобени", заяви тази сутрин пред Нова телевизия регионалният министър Петя Аврамова.

"В рамките на населените места, между табелите за начало и край, не се дължи винетна и тол такса. Вътре в населеното място няма да се плаща”, категорична бе Аврамова. И допълни, че някои камери са поддържащи – само като трафик камери.

„Всички бяхме свидетели на гнева на премиера. Може би упрекът към АПИ е заради прекъсната комуникация с районите в София”, коментира министърката.

„Миналата година хората от Нови Искър поискаха да пътуват без винетки.Тогава премиерът каза, че общините, които искат това да стане, трябва да поддържат тези пътища. Варна, Шумен, Белица, Челопеч и още няколко общини го направиха. Това, че сега пуснахме камерите да следят, леко притесни хората. Подозирам политически елемент в ескалацията на напрежението. Автоматичното правоприлагане трябваше да започне от 1 март. Пуснахме го тестово по преценка на Националното тол управление. В същото време течаха преговори между АПИ и Столична община. Камерите имат няколко опции – само трафик, тол и винетка или само тол. Столична община вече показа кои пътища ще поеме”, поясни Аврамова.

Тя допълни, че Северната скоростна тангента ще бъде освободена от винетка, но не и от тол система, защото там минава транзитен трафик.

По въпроса относно недоволството на превозвачите за тол системата, регионалният министър каза, че от понеделник ще има нови тестове, включително на бордовите устройства за над 3,5 тона МПС. „Вариантите, по които могат да пътуват и да заплащат тол такса по републиканската пътна мрежа - чрез маршрутна карта, чрез GPS устройство и чрез бордово устройство”, обясни още тя

„Републиканската пътна мрежа трябва да има средства за издръжка, ако искаме хубави пътища”, заключи Аврамова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай