"Авиоотряд 28" минава към транспортното министерство

"Авиоотряд 28" минава към транспортното министерство | StandartNews.com

София. „Авиоотряд 28" минава на подчинение на транспортното министерство. Това решиха депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за гражданското въздухоплаване, които бяха предложени от Министерски съвет.

С промените „Авиоотряд 28" ще премине като второстепенен разпоредител с бюджетни кредити от Министерския съвет към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

180 депутати участваха във вземането на решението. От тях 100 гласуваха със „за", 77 бяха „против", а трима се въздържаха.

"Това екзистенциален за държавата ли е въпрос - важното е "Авиоотряд 28" да има принципал, да има правила, по които работи, а не както последните 4 г. да се ползва за такси". Toва заяви председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев по време на дебата за „Авиоотряд 28". Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ настояха „Авиоотряд 28" да мине на подчинение на Министерството на отбраната.

„Не е възможно два-три различни законопроекта да се разглеждат като една и съща точка в дневния ред", каза председателят на НС Михаил Миков по повод предложение на депутатите от опозицията, които настояваха за това. „Говорим за едни 7-8 млн. лв. годишно за издръжката на Авиоотряд 28, която включва 5 летателни апарата и персонала по поддръжката им", каза Венцислав Лаков от Атака. „Дали Авиоотрядът ще бъде към Министерството на транспорта или към Министерството на отбраната не е важно, а по-същественият въпрос е как ще бъдат управлявани тези пари, посочи той. Нашата временна парламентарна комисия установи, че армията не може да контролира тази дейност, за разлика от Министерството на транспорта", добави още той.

„Предишната практика от последните 4 г. показва, че бившият премиер Бойко Борисов е определял заплащането на ръководителя на Авиоотряда 28 Пенчо Пенчев, по съседски, тъй като са били съседи по местоживеене", изтъкна депутатът от Атака. Той настоя за промени в устройственият правилник на Авиоотряда, за да има по-строг контрол при ползването на машините.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов предложи Авиоотрядът да мине на подчинение на Министерството на културата, тъй като, когато е бил ръководител на това ведомство, той е съдействал филмовата продукция "Под прикритие" да се ползва от него. Според депутата от ГЕРБ така поне ще има полза за изкуството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай