Атанасова зове за подкрепа. Хвърли обвинения към политическия елит

Този кабинет е възможност за всички политически сили и не бива да бъде отхвърлена с лека ръка

Атанасова зове за подкрепа. Хвърли обвинения към политическия елит | StandartNews.com

Представеният като проект кабинет "Габровски" може би е единствената реална възможност за излъчване на правителство в 48-о Народно събрание. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в дебата по проектокабинета, предложен от техния кандидат-премиер Николай Габровски.

Този кабинет е възможност за всички политически сили и не бива да бъде отхвърлена с лека ръка, каза Атанасова.

Ние сме наясно, че в настоящата ситуация българският политически елит не е в състояние да излъчи стандартно, коалиционно или еднопартийно правителство, каза тя.

Единствената възможност за стабилизиране на българската държавност, представителна демокрация и политически живот, е излъчването на правителство с програма, ясни приоритети и максимално широка подкрепа от няколко политически сили, подчерта още Атанасова.

Нашето мнение е, че Габровски и кабинетът му притежават необходимите качества, за да предложат антикризисна стабилизационна програма, която да гарантира на българските граждани максимална сигурност.

Атанасова смята, че проектокабинетът на Николай Габровски може да е и единствената реална възможност за излъчване на правителство в 48-ото Народно събрание. Имаме шанс да започнем да решаваме политическата криза, както и кризата на доверието в политическата система, смята още тя.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС определи като впечатляваща биографията на Николай Габровски. Тя смята, че дори и тези от политическите сили, които са обявили, че няма да го подкрепят за премиер, са посочили неговия професионализъм. По думите ѝ никой не си е позволил да очерни образа на Габровски. Атанасова определи кандидат-премиера и като един от безспорните авторитети не само в медицината, но и в обществото ни.

Габровски ще продължи да бъде уважаван и след това гласуване, подчерта тя.

Атанасова отбеляза, че персоналният състав на проектокабинета също се състои от професионалисти. Изборът на фигури с такъв профил е целенасочен и надхвърля партийните и идеологическите страсти, каза тя.

Атанасова обобщи и приоритетите, които ще следва евентуално правителство на Габровски. Сред тях посочи нов бюджет за 2023 г. Тя припомни, че формации в сегашния парламент са призовавали служебното правителство да внесе бюджет за догодина. Ако този проектокабинет бъде отхвърлен, то ще означава, че всички призиви за внасяне на бюджет към служебното правителство са били плод на лицемерие и дребни сметки за започване на предизборна кампания, счита Атанасова.

Освен подадена ръка, проектокабинетът е и послание – за необходимост от компетентно управление, в което участват уважавани хора. То обещава прагматизъм, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. По думите ѝ проектокабинетът ще се опитва да „лекува“ и раните в обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай