Атанасова с послание от ГЕРБ. Продължават ли бойкота?

Според нея ситуацията с уволнението на шефа на "Пирогов" е само повод

Атанасова с послание от ГЕРБ. Продължават ли бойкота? | StandartNews.com

Източник: бТВ

ГЕРБ-СДС нямат намерение днес да обсъждат в народното събрание бюджета за следващата година, а причината затова е противопоставянето в средите на управляващото мнозинство, засилило се вчера по повод отстраняването на директора на "Пирогов" от поста му. Това стана ясно от интервю за бТВ на председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Според нея ситуацията с уволнението на шефа на "Пирогов" е само повод, но в дългосрочен план причините са други.

"Причините са, че в партньорски отношения трябва партньорите - в случая ние и колегите от ПП-ДБ - да бъдем наясно в каквато и да е договореност. Без значение дали касае глобалните теми - за Конституцията, за Шенген, за еврозоната, за бюджет, за законодателна или управленска програма, или една тема като тази в случая, която е просто повод. Уговорките трябва да се спазват", категорична бе Атанасова.

по думите й темата здравеопазване вълнува пленарната зала на Народното събрание в последната седмица - и с избора на шефа на Националната здравноосигурителна каса и нейния подуправител, и с това, че беше ясно, че одитният доклад, който ползва министърът на здравеопазването за "Пирогов", първо - проверката беше започнала след един случай със секретар или съветник на министър на отбраната. Това беше поводът тя да се възложи. И второ - защото този одит не показа съществени неизпълнения на дейността на болницата. Даже напротив. По данни от председателя на комисията по здравеопазване болницата е финансово стабилна. И не само това - ден, след като този одит беше представен и на министър-председателя, и на здравния министър, се оказа, че здравният министър не вижда смисъл в смяната на директора на "Пирогов", описа ситуацията Десислава Атанасова.

По твърдение на премиера Николай Денков той не е поемал такъв ангажимент, а здравният министър има право да избира с кого да работи. По този повод Атанасова заяви, че лично е говорила по този повод с премиера. "Обикновено не желая да коментирам личните си разговори. Но пред мен той пое ангажимент, че фактите, които са изложени в този доклад, по никакъв начин не представят вероятност тази смяна да бъде налице", посочи депутатката от ГЕРБ-СДС.

"Поне ние от ГЕРБ сме хора с голям политически опит. Били сме в управлението, в опозицията. Имали сме коалиционни партньори - сега не сме в коалиция, защото нямаме подписано споразумение. Но на думите си трябва да държим. Всяка дума в политиката носи определена отговорност. А всички действия носят определени последствия", обясни Атанасова.

"Трябва ли да коментираме конкретно какво казва премиерът, който аз вече се съмнявам, че взема решенията. След като гаранцията не е неговата дадена дума, гаранцията не е думата на лидерите - на Асен Василев, на Христо Иванов, в присъствието на Борисов и моето, няма смисъл да коментираме по-нататък", заяви председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС. "Аз също го слушах премиера. Естествено е, че ние не искаме да одобряваме кадровите промени на чистачката, но това е ключов обект от националната сигурност. Знаехме за този доклад и е бил обект на дебат. Може би трябва да говорим за по-важните неща", продължи тя.

"Бюджетът като такъв, представен от Министерския съвет, не срещна одобрение в нито една парламентарна група. Единствено колегите от "Продължаваме промяната", не "Демократична България", защото и те имаха своите критики, с известно неудобство и нежелание биха го подкрепили, уточни Десислава Атанасова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай