Атанасов поиска незабавна оставка на шефа на ДАНС

Причината – политизирането на службите

Атанасов поиска незабавна оставка на шефа на ДАНС | StandartNews.com

Депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Атанас Атанасов поиска незабавно оставката на председателя на ДАНС Пламен Тончев. Атанасов направи това в интервю за бТВ. Причината – политизирането на службите.

„Сегашният председател на ДАНС трябва да си подаде оставката. Той се изказва за втори път политически. Един от принципите, по който трябва да функционира ДАНС, и го пише в закона, е с политически неутралитет. Никой от тази служба няма право да взема политическа позиция, камо ли пък публично да го прави. Това е абсолютно недопустимо“, каза Атанасов.

Вчера от ДАНС излязоха с позиция, в която пише, че е „Безотговорно и опасно когато политици и псевдоексперти коментират и дават оценки на елементи от дейността на ДАНС, без да разполагат с информация за тях и с цел придобиване на временни дивиденти“, вероятно визирайки критики на Кирил Петков към службите, изразени в телевизионно интервю.

Атанасов призна, че преди два месеца е имал предложение от подкрепящите правителството да оглави ДАНС, но се е оказал.

„Аз съм политизиран човек, не може човек с моята политическа биография от последните 20 години да отиде да стане председател на една служба, която трябва да бъде деполитизирана по закон. Това ми е основният мотив. Освен това ми е минало времето“, коментира съпредседателят на „Демократична България“ и председател в оставка на Комисия за контрол на службите.

Атанасов обясни, че е подал оставката си като председател на парламентарната комисия заради отстъплението на партньорите от позицията за реформа в службите.

Той каза, че съществува възможност да се върне на поста, ако се появят гаранции, че предлаганите от него промени в службите ще доведат до конкретен резултат.

По отношение на експулсирането на духовни лица от  Руската църква в София, Атанасов заяви.

„Българското контраразузнаване много добре знае, че той е обслужва руското разузнаване в София, но пет години тук го прикриват или се прави, че не го виждат. Аз съм интуитивно убеден, че този човек е бил засечен и смятам, че ръководството на ДАНС трябва да си вземе папките и да се разбере какъв е този човек, какво е било установено, сега когато са взели решение да го експулсират, има натрупана информация“, каза той за експулсирането архимандрит Васиан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай