Атанас Атанасов: Най-важна е промяната в Конституцията

Политическата криза заплашваше да прерасне в упадък на институционалната система

Атанас Атанасов: Най-важна е промяната в Конституцията | StandartNews.com

"Политическата криза заплашваше да прерасне в упадък на институционалната система на държавата. Това с общи усилия беше преодоляно. Така беше създаден кабинетът "Денков-Габриел", като напрегнат компромис, чиято цел беше да се създаде възможност за възстановяване на парламентарната република въпреки различията между нас." Това каза в декларация от името на ПП-ДБ Атанас Атанасов при откриването на новата пленарна сесия на Народното събрание.

Новата парламентарна сесия ще бъде под егидата на предстоящите местни избори. Местните избори ще доведат до изостряне на политическата конфронтация, отбеляза той. "В противоборствата, които ще водим на местните избори, не трябва да забравяме нашата основна задача."

По темата с конституционните промени Атанасов направи заявка за привличане на "целия експертен капацитет на страната и гражданското общество да участва в промяната". Промяната в Конституцията ще бъде един от най-важните приоритети на Народното събрание през тази сесия, подчерта той.

По думите му "днес българското общество има усещането, че законът не се прилага еднакво спрямо всички".

Общественото внимание беше фиксирано върху темата за националния празник, но това не е сърцевината на внесения законопроект, уточни Атанас Атанасов. Във връзка с празника обаче той посочи като задача "премахването на разделителните линии в обществото".

Трябва в най-скоро време да се приеме промяна в законодателството, касаеща работата на КПКОНПИ, каза Атанасов във връзка с Шенген. Като важни промени той очерта и касаещите системата за сигурност. При приемането на държавния бюджет трябва да се постигнат минимум 2% от БВП за отбрана, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай