Асен Василев се извини на учителите

Според него мерките, които са предприели, докато е бил министър, не са вдигнали инфлацията

Асен Василев се извини на учителите | StandartNews.com

Служебният кабинет трябва да поиска конвергентния доклад за присъединяване към еврото. Това смята бившият вицепремиер, финансов министър и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Според него докладът ще излезе в края на юни и докато го пишат, ще има време да се приемат трите закона, които не са приети. Що се отнася до другите критерии - ние не изпълняваме само инфлационния критерий. Според Василев инфлацията започва да намалява.

"Какво могат да напишат - не изпълнявате три закона и инфлационния критерий. Нека да не се отказваме от тази цел и да си я изпълним - това е съвсем нормално да се случи", каза той в ефира на БНТ.

Според него мерките, които са предприели, докато е бил министър, не са вдигнали инфлацията и това го твърдят хора, които "са учили един семестър икономика".

На въпрос дали е вдигнал заплатите на учителите, на които напомни, че преди години са били бедни и че са ходили със скъсани чорапогащници каза:

"Това не го напомних на учителите, това го напомних на политиците, които с удължителния закон за бюджета отказаха да гласуват нашето предложение заплатите да останат 125% от средната заплата и замразиха доходите на учителите. Искам да се извиня на учителите, ако са се почувствали засегнати, но истината е, че прекалено дълго време българското образование и българските учители бяха последен приоритет на тази държава, когато бяха оставени на минимални заплати", каза той.

"Истината е, че ако не се погрижим за учителите, няма да има работна ръка в бъдеще и това наистина ще доведе до фалит на държавата", каза още той.

Определи като "най-цинично" твърдението, че по време на управлението на кабинета "Петков" са отворени отново мигрантските канали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай