Асен Василев разкри разходите за издръжката на украинските бежанци

Над 4000 украинци са получили еднократна помощ

Асен Василев разкри разходите за издръжката на украинските бежанци | StandartNews.com

Финансовият министър Асен Василев представи данни за направените разходи за издръжка на украинските бежанци у нас през изминалата година.

По данни на финансовото министерство 56 милиона лева са за хотелите, а социалните разходи са 1,5 милиона лева. Над 4000 украинци са получили еднократна помощ и временна подкрепа за интеграция на труда, като общата помощ е 7 милиона лева, която е за работодателите при наемане на нови лица, предава БНР.

Само около 2000 са откритите безплатни банкови сметки за заплати и пенсии, посочи също финансовият министър. Безплатните платежни операции през банките при преводи на заплати и пенсии влязоха в сила с промени в Закона за държавния бюджет.

Темата влезе в дневния ред заради предложение на Василев в Бюджет 2023 всички заплати във фирмите с 50 или повече служители, както и в ресторантьорския бранш, да се плащат само по банков път. Идеята беше мярката да допринесе за изсветляване на икономиката и особено на пазара на труда. Министър Василев коментира.

"Идеята е да се гарантират определени операции с тези сметки, в това число и онлайн банкиране, което не е гарантирано в текущия вариант на закона, така че те да станат по-използваеми за гражданите". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай