Асен Василев проговори за Северна Македония. Вдигаме ли ветото?

Вицепремиерът каза ще скочи ли цената на хляба с 20%

Асен Василев проговори за Северна Македония. Вдигаме ли ветото? | StandartNews.com

Най-после член на кабинета проговори категорично за позицията на България към Северна Македония. След повече от месец спекулации, че за 24 май премиерът Кирил Петков иска еднолично да вдигне ветото за старт на преговорите на съседите ни с ЕС, вицепремиерът Асен Василев заяви каква ще е българската позиция

Няма да вдигнем ветото над РС Македония, заяви категорично Василев пред БТВ.

Той подкрепи идеята на премиера Петков в неговото искане президентът Радев да свика КСНС, на който да присъстват всички политически лидери и шефове на служби и да се препотвърди позицията на България.

Нашата позиция остава непроменена. Ние държим на спазването на договора, каза още министърът.

България е подложена на огромния натиск да промени позицията си, но външният ни министър Теодора Генчовска няколко пъти увери, че страната ни няма да отстъпи, докато българската позиция не бъде приета от Скопие.

"Ако хлебопроизводителите решат да увеличат цената на хляба с 20%, това ще лежи на тяхната съвест", заяви още вицепремиерът Асен Василев.

По думите му цената на хляба зависи от хлебопроизводителите и от цената на зърното, което знаем, че "драматично се качи покрай кризата с Украйна, но това, което държавата може да направи, е да не оскъпява хляба с 20%

Чакаме поне около 1 млн. семейства да се възползват от мярката за най-ниския клас горива – бензин и дизел без добавки. Скъпите автомобили няма да се възползват от тази отстъпка. Тази мярка настина е насочена към уязвимите групи от населението, обясни финансовият министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай