Асен Василев намери виновен за отлагането на еврото

Не било инфлацията, а политически провал

Асен Василев намери виновен за отлагането на еврото | StandartNews.com

От "Продължаваме промяната" обвиниха държавния глава за отлагането на членството ни в еврозоната.

"Президентът да не крие политическия си провал в Европа зад технически критерии", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев в коментар на думите на президента Румен Радев по повод влизането на България в еврозоната, съобщават от пресцентъра на партията.

"България може да влезе в еврозоната през централния вход още на 1 януари 2024 г. с вече изпълнени 4 от 5 технически критерия. "Продължаваме промяната" смятаме, че е напълно възможно да спазим срока, защото основният технически критерий, който не изпълняваме в момента, е свързан с инфлацията в Европа, предизвикана от войната", подчерта Василев.

По-рано във вторник Радев заяви, че някой иска да влезем в еврозоната през задния вход, но няма как да стане.

"Ако служебното правителство имаше воля, можеше да поиска нов конвергентен доклад. В него инфлацията ще бъде замерена от април 2022 г. до април 2023 г. Така страната ни може да изпълни този технически критерий, тъй като ще се вземе предвид понижението на инфлацията през първите три месеца на 2023 г. спрямо същия период на 2022 г.", смята Василев.

"Относно втория неизпълнен от България критерий за 4 неприети закона, конвергентният доклад трябва да излезе в средата на юни. Дотогава при работещ парламент, тези закони могат да бъдат приети. "За разлика от властолюбците, които правят всичко възможно да управляват служебно, ние направихме партия и се явихме на избори, за да спечелим доверието на хората", допълни Асен Василев.

  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай