Асен Василев към Слави: Проваленият ви премиер лъже за милиардите

Той отрече твърденията, че 9 млрд. лв. са били изхарчени по непрозрачен начин

Асен Василев към Слави: Проваленият ви премиер лъже за милиардите | StandartNews.com

"Никой няма право да експериментира с нашите пари - еднолично да ги харчи, ако ще не да е завършил Харвард, а да е завършил Галактическия институт", гневно декларира днес лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, който обяви, че изтегля министрите си от кабинета и напуска коалицията с "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България". Трифонов посочи, че откакто Асен Василев е финансов министър "хвърчат милиарди".

"Това се правеше в едно друго управление, не в нашето управление", бе първоначално лаконичният отговор на Василев.

Той отрече твърденията на Трифонов, че 9 млрд. лв. са били изхарчени по непрозрачен начин в началото на мандата на сегашното правителство.

Идеята, че тези пари са отишли незнайно къде се използва постоянно от Николай Василев - проваленият проектоминистър-председател на "Има такъв народ" от времето, в което те спечелиха изборите, заяви Асен Василев.

Твърдението на Слави Трифонов бе, че "никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България - 9 млрд. лева за 9 дена – 4 млрд. се източиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди. 1,2 млрд. се взеха, за да се купи зърно. Зърно няма, а и 1,2 млрд. ги няма".

"Къде са? Къде е борбата с мръсните пари? Къде са осветлените корупционни схеми на предишното управление? Какви звучи намерението на Асен Василев да изтегли нов дълг? Кой ще ги плаща, той ли ще ги плаща или нашите деца", риторично попита лидерът на "Има такъв народ".

Твърдението, че никой не е разбрал за какво са изхарчени 9 млрд. лв. през декември, не отговаря на истината, каза Василев.

Досега е обяснявано много пъти за какво се изхарчиха парите - над 1,5 млрд. лв. отидоха за компенсации за тока за бизнеса, други - за увеличението на пенсиите. 4,1 млрд. лв. - за издръжка на правителството, около 400 млн. лв. по сметки за предишната актуализация, както и за други компенсации - авиопревозвачи, туроператори, изброи финансовият министър.

Асен Василев призна, че коалицията е била трудна, но в началото при формирането й е имало общо разбиране. "Това беше, че ще се сложи край на кражбите и че парите на българите ще бъдат разходвани прозрачно, целесъобразно и законосъобразно. Някои от вас в различни интервюта са ме питали къде е червената линия на "Продължаваме промяната" и ние много ясно сме заявявали, че нашата червена линия е да не допускаме кражби. Днес сме тук точно заради тази червена линия", каза Василев на съвместната пресконференция с премиера Кирил Петков.

По думите на Василев може да има различия какво е най-добре да се направи, как е най-добре да бъдат подпомогнати българските граждани и българските фирми, как е най-целесъобразно да се разходва ресурсът, който държавата събира от гражданите, но не може да има различния по това, че не трябва да се допускат кражби и по това, че трябва да се упражнява ефективен контрол върху всеки лев държавна пара.

"Няма как да допуснем обществени поръчки, които не са на най-ниска цена, а съдържат компонент есе колко добре пълним дупки. Това се правеше в едно друго управление, няма да се прави в нашето управление. Слави Трифонов е предубеден и с предубеждение не може да се спори", допълни Асен Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай