Асен Василев каза какво ни пази от война

България трябва ясно да формулира изцяло българска позиция

Асен Василев каза какво ни пази от война | StandartNews.com

Ние разговаряхме с доста хора и те също смятат, че България е на кръстопът. Трябва да изберем в каква държава искаме да живеем – както досега или да тръгнем напред. Това заяви бившият финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев в предаването „Панорама“ по БНТ.

"България трябва ясно да формулира изцяло българска позиция. Трябва максимално бързо да свърши войната и по начин, който да гарантира териториалната цялост на Украйна. Не може в 21 век да имаме конфликт, който да разпарчетоса една държава. Ние трябва ясно да заявим, че в рамките на ЕС и НАТО конфликтът трябва да завърши бързо, да не се използват ядрени оръжия и да се защити Украйна", призова той. 

НАТО е защитен съюз и няма как да поиска от България да изпрати войски в Украйна. Това е един щит, който гарантира, че война на наша територия няма да има, подчерта Василев.

Асен Василев коментира и газовите доставки за страната ни.

„България към момента се оправя без „Газпром“ от април месец. В момента в България има около 3 млрд. кубически метра газ потребление. Оттук-нататък имаме дългосрочен договор с Азербайджан, от който ще получаваме пълен обем газ. Отделно през Б могат да минат около 20 млн. кубика газ към Централна Европа. Азербайдженският газ е много евтин, защото е на база на петролни деривати“, обясни бившият финансов министър.

По информация на novini.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай