Асен Василев: Фирмите да работят събота и неделя. Защо?

Компенсации за скъпия газ - само за битови абонати

Асен Василев: Фирмите да работят събота и неделя. Защо? | StandartNews.com

Компаниите в индустрията да работят събота и неделя, за да могат по-оптимално да използват енергията, препоръча финансовият министър Асен Василев. По думите му, ако работят през уикенда и избягват най-пиковите дни в седмицата, фирмите ще спестят от високите цени на тока.

ВИЖ ОЩЕ: Асен Василев с отлични новини за бюджета. Кога го приемат?

Финансовият министър бе категоричен, че не се очаква да има вълна от фалити на фирми заради високите цени на тока. Това с вълната от фалити го чувахме на няколко пъти през 2021 г. Не се случи, мисля, че и сега няма да се случи, отбеляза той на специален брифинг по темата днес.

Със сигурност ще седнем да говорим с бизнеса заедно с енергийния министър. Предвидено е да има и изслушване в парламента за компенсаторните механизми, заяви Асен Василев.

Министърът на финансите съобщи, че се водят разговори с Европейската комисия по корекциите по Плана за възстановяване и устойчивост. Уточнена е позицията по глава "Енергетика", поясни Василев.

Асен Василев каза, че в момента правителството осъществява безпрецедентна програма за енергийно подпомагане.

„Общата стойност е милиард и половина, от които са разплатени поне 450 милиона лева. Подкрепата е за всички бизнеси, не само за ресторантьорите. Мерките по порграмата 60/40 също продължават. Започват се и секторни политики от ББР”, допълни той.

Във връзка с високите цени на природния газ и евентуални компенсации за небитовите потребители, министърът допълни, че такива не се обсъждат на този етап. „Помощ ще има обаче за битовите потребители във връзка с високите цени на природния газ”, обясни Василев.

Василев добави още, че е разработена амбициозна програма за редица инфраструктурни обекти. „В програмата е включено изграждането на мостове над Дунав, тунели под Стара планина, завършване на АМ „Струма” и „Черно море”, както и редица пътни отсечки. Общата стойност е над 12 милиарда лева, като идеята е програмата да бъде реализирана през следващите четири години”, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай