Асен Василев с отлични новини за бюджета. Кога го приемат?

За кого ще има помощи за тока?

Асен Василев с отлични новини за бюджета. Кога го приемат? | StandartNews.com

Бюджетът за 2022 г. ще бъде внесен в Народното събрание до края на януари. До средата да февруари ще започне публичното му обсъждане. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете и финансов министър Асен Василев на специална пресконференция.

Той уточни, че според коалиционното споразумение в средата на годината е предвидена актуализация на бюджета.

Към края на 2021 г. бюджетният дефицит е 3% - с 0,3% по-малко от предвидения в актуализацията на бюджета и с почти 1% по-малко от предвидения в оригиналния бюджет. Това се дължи на по-високи приходи. През 2021 г. имаме с 7,9 млрд. лева повече приходи спрямо 2020 г., съобщи още Василев.

В момента правителството осъществява безпрецедентна програма за енергийно подпомагане.

„Общата стойност е милиард и половина, от които са разплатени поне 450 милиона лева. Подкрепата е за всички бизнеси, не само за ресторантьорите. Мерките по програмата 60/40 също продължават. Започват се и секторни политики от ББР”, каза Асен Василев.

Във връзка с високите цени на природния газ и евентуални компенсации за небитовите потребители, министърът допълни, че такива не се обсъждат на този етап. „Помощ ще има обаче за битовите потребители във връзка с високите цени на природния газ”, обясни финансист № 1. Министърът обърна внимание и на Плана за възстановяване. По думите му средата на януари ще бъде изготвена версия, която да работи еднакво добре както за Брюксел, така и за родната енергетика. 

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай