Армията ни готова да слезе на границата с Гърция

Армията ни готова да слезе на границата с Гърция | StandartNews.com

Българската армия има готовност да се включи и в охраната на границата с Гърция, ако мигрантите тръгнат от там към нашата страна. Иначе ще бъде ситуирана само на българската граница. Дейността й ще бъде единствено да подпомага органите на МВР и няма да участва в други дейности. Това заяви министър на отбраната Николай Ненчев в Ниш, цитиран от БГНЕС. И изтъкна, че не е обсъдил с колегата си Зоран Джорджевич дали Сърбия ще връща мигранти, влезли в Сърбия от България.

„Съблюдаваме вътрешното и международното законодателство, този разговор не сме го водили, но взаимно се съгласихме да обменяме информация... България е готова да регистрира всеки един, който желае да влезе в страната и то в местата, където това е възможно – единствено на КПП ", обясни Ненчев.

„Разговорите надминаха очакванията ми", каза Ненчев. И уточни, че двамата са се разбрали България и Сърбия да си съдействат при наблюдението и контрола на мигрантския поток, както и да си разменят информация и да реагират в зависимост от ситуацията. По време на срещата е обсъждано и провеждането на съвместни военни учения.

Австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер предупреди в понеделник, че след закриването на балканския маршрут и споразумението между ЕС и Турция съществува потенциална опасност 1 100 000 души да потеглят към България. В същото време на територията на Гърция срещу границата с България вече се изграждат лагери за настаняване на мигранти.

България не планира затваряне на границата с Гърция, предприети са 100 процентови мерки за гарантиране на сигурността, обяви министър Румяна Бъчварова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай