Армията ни се въоръжава с дронове

Необходимостта от инвестиции в отбрана е огромна

Армията ни се въоръжава с дронове | StandartNews.com

Ръководството на министерството на отбраната предвижда инвестиция в дронове. "Имаме на въоръжение няколко безпилотни летателни апарата. Предвижда се да придобием дронове за разузнаване и за ударни цели“, обяви пред бТВ военният министър Тодор Тагрев.

„Необходимостта от инвестиции в отбрана е огромна. В продължение на 35 години Българската армия не е получавала ново въоръжение. Сега първо бяха F-16 за ВВС, после корабите за ВМС и сега бойните машини за сухопътните войски“, посочи той.

„Няма бронирана машина или танк, които да издържат на пряко попадение на противотанкова ракета. Въпросът е в сухопътните войски да имат такива машини, които да са маневрени и мощни, които да действат в един боен ред с нашите съюзници“, каза военният министър по повод политическите коментари за закупуваните от САЩ бронетранспортьори.

„Европейският противовъздушен и противоракетен щит е инициатива, в която са се включили 12 страни, ние също ще участваме и да си сътрудничим, заедно да поръчваме и споделяме разходите“, обясни Тагарев.

По думите му, превъоръжаването на Българската армия ще бъде в 13 направления. „През 2024 година може да започнем процедура за придобиване на зенитно-ракетни системи“, съобщи Тагарев.

За следващата година се предвижда 2% от БВП да отиде за отбрана, дори малко отгоре – 2,05%. Тагарев подчерта, че има рязък скок на средствата за армията.

„Концепцията на когнитивната война означава, че военните средства понякога са само поддържащи, а страната отсреща да бъде накарана да действа в съответствие с нашите желания. Тя включва психологическо, политическо, медийно, финансово влияние. Тя въздейства на масовото възприятие, експлоатирайки страховете на хората. Неслучайно Русия овладя Запорожката АЕЦ, непрекъснато се създава напрежение“, посочи той.

„Помагаме на Украйна с оръжия и снаряди“, подчерта Тагарев и даде пример с БТР-ите на МВР.

„У нас има украински войници, които учат английски език в София и Варна. Това също е важно“, добави той. По думите му украинските военнослужещи били над 30 на брой. Той посочи, че е вариант да обучаваме и украински войници, като посочи, че може да обучаваме бойни санитари. Военният министър подчерта, че в Унгария и Полша сме изпратили наши военни, които да обучават украински военнослужещи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай