Антоанета Цонева проговори за регулаторите. Кой влиза в тях

Румен Радев смали мащаба и значението на институцията президент, коментира тя

Антоанета Цонева проговори за регулаторите. Кой влиза в тях | StandartNews.com

За попълването на регулаторите няма да бъде на квотен принцип. Това категорично заяви народният представител от ПП-ДБ Антоанета Цонева в интервю за БНР.

"Усилието е през правенето на номинации и създаването на ясен профил на тези хора, които трябва да влязат в различните регулатори. Не само тяхната компетентност, а търсене на хора с безспорни професионални качества и умения, обществена подкрепа, признание и доверия. Трябва да намерим такива хора. Вярвам, че България има достатъчно човешки капитал.”, заяви Цонева.

Румен Радев смали мащаба и значението на институцията президент, коментира народният представител. Тя посочи като неприятно впечатление това, че е президентът Румен Радев не е изпълнил обявеното още в първия му мандат намерение да направи също предложение за промени в Конституцията:

"Не само, че не го направи, а и не се ангажира в публичния дебат. Президентската институция остана пасивна и в една силно критична, но изчакваща позиция, за да може да атакува, както това ще стане в понеделник (8 януари). Това е негово право, но той не изпълни свой политически ангажимент. Опитва се да аргументира това като не намира достатъчна легитимност в този парламент, за да предложи своите идеи. Но всъщност става дума за неговата легитимност, защото, когато си поел политически ангажимент и когато си пряко избран, когато имаш такива конституционни правомощия, а се отказваш от тях, за да можеш да излезеш в позицията на някаква яростна опозиция, това подкопава достойнството и измерението на президентската институция. Румен Радев смали мащаба и значението на президента като институция, влизайки в такива ажиотажи. Очаквахме да видим неговите предложения".

Цонева обясни, че не трябва да се изчаква становището на КС, за да се продължи с работата по Закона за съдебната власт, който "да въплъти промените, които има в Конституцията":

"Нашите приоритети в работата на парламента след ваканцията са в посока да приемем законодателството, което е необходимо, за да получат промените (в Конституцията - б.р.) плът. И през законодателните инициативи, които ще минат със същото мнозинство, с което приехме и Конституцията, убедена съм, ще можем да реализираме реформата, заради която ние преди 7 години направихме политическата сила "Да, България".

Шенген по въздух и по вода е успех, заяви депутатката от ПП-ДБ и прогнозира в рамките на 2024 г. България да влезе и със сухопътните си граници в Шенгенското пространство.

"Тази злостна кампания, която се развива в момента от БСП и "Възраждане", няма нито един факт, който да твърди подобни неща. Дъблинският регламент е в действие от 10 години, че не функционира добре - това всички го знаем. Всякакви твърдения, че ще бъдем залети от мигранти и това е цената за влизането ни в Шенген - не са истина и това ще стане ясно в следващите месеци".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай