Анкара ни готви икономически удар (ОБЗОР)

Анкара ни готви икономически удар (ОБЗОР) | StandartNews.com

Забраната почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски да влизат в Турция е само първият, политически удар на Анкара към България. Очакват се още поне два икономически - срещу "Булгартабак" и срещу българския туризъм. Тази прогноза направиха пред "Стандарт" водещи икономически, финансисти и политици.

Забраната почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски да влизат в Турция е само първият, политически удар, на Анкара към България. Очакват се още поне два икономически - срещу тютюна и туризъм у нас. Тази прогноза направиха вчера пред "Стандарт" водещи икономист, финансисти и политици, след като отцепникът от Патриотите Велизар Енчев продължи турската теза, че в основата на забраната е контрабанда на цигари за южната ни съседка.

"Правило е зад политически претенции винаги да се прикриват икономически интереси", коментира проф. Боян Дуранкев от УНСС. Според него Турция в момента проверява реакциите на българската държава. "Турция има конкурентни загуби в туризма по отношение на България, тъй като страната ни става по-привлекателна за руските туристи и даже за българските", обясни Дуранкев. След атентатите и сваления самолет има рязък спад на туристите в южната ни съседка, а отрасълът е водещо перо в приходите на Турция. Туристите търсят по-голяма сигурност за сметка на по-големия комфорт и доказателството за това бе фактът, че сънародниците ни масово отмениха коледните си почивки в Турция.

"Българските курорти са не само по-сигурни, но вече предлагат и ценова конкуренция", обясни Дуранкев. Според него, в следващ момент тютюневата промишленост също може да се окаже пряка конкуренция на Турция в този сектор. Дори по-голяма от тази в туризма. Тогава Анкара ще удари още по-силно, прогнозира топикономистът.

Проблемът на Турция с "Булгартабак" е двояк. От една страна е конкуренцията на тютюневия пазар, от друга - влиянието върху електората на ДПС, чийто основен поминък е тютюнът. "Със забраната Ердоган на практика каза - не харесвам Доган, харесвам Местан", коментираха Красимир Каракачанов (ВМРО) и независимият депутат Георги Кадиев. Техни колеги парламентаристи обаче припомниха, че Местан няма нито структури, нито влияние сред електората на ДПС. За да го контролира, му е необходимо влияние върху тютюнопроизводството.

"Намеците за контрабанда всъщност са битка за тютюна", обясни Цвета Караянчева, депутат на ГЕРБ от Кърджали. "Тези намеци не са доказани, те са част от войната на послания", допълни тя. И заключи: "Акцентът не е контрабанда, а тютюн, той придава етнически нюанс на всичко".

Голямата политическа пречка за интересите на Турция в България е Ахмед Доган, заяви и проф. Димитър Тадаръков. Според него Турция е готова да удари Сокола по всякакъв начин, включително и чрез "Булгартабак".

Истинският проблем за България е участието на български политици, определящи с като патриоти, в турската пропаганда, възмущаваха се депутати и бивши министри. Обслужвайки чужда политика, те работят срещу националния интерес и държавата. "Не е нормално български политици да нападат структуроопределящи компании като "Булгартабак", компании, които работят не само в България, но и разширяват своята дейност на чужди пазари", коментира бившият министър на икономиката Драгомир Стойнев. "Булгартабак" е предприятие, което е заинтересовано да няма контрабанда, тъй като всяка контрабанда е нелоялна конкуренция, каза и бившият финансов министър Петър Чобанов.

Целта на атаката е дискредитира ДПС и да се помогне по косвен начин на Местан и неговата партия, коментира и депутатът от ДПС Алиосман Имамов. Той изрази огромното си притеснение у нас "няма никаква информация за това до каква степен Турция е навлязла в българската икономика".

Имамов очаква атака и към други

Атаките на Турция към България и в частност към ДПС, знакови лица на партията, а днес и компания "Булгартабак" са продължение на ограниченията, които бяха наложени на един от собствениците на тази компания да пътува в Турция. Очевидно атаките в тази посока ще продължат и към други. Това коментира депутатът от ДПС Алиосман Имамов. "Такава информация вече беше изнесена в част от медиите. Не бе потвърдена, но очевидно такава информация могат да имат хора, които са в кухнята, каза още той.

РЕАКЦИИ

Политиците не може да сме махленски клюкарки

Георги Андонов, ГЕРБ

Велизар Енчев прекалява със своите изказвания на моменти. Не може български политик да бъде с поведение като махленска клюкарка. Жалко е, че с редица свои изявления той генерира само внимание към себе си. Призовавам го да впечатли избирателите и гражданите със законодателни инициативи, а не с измислени, клюкарски истории. Политическа партия ГЕРБ провежда една от най-последователните политики срещу контрабандата и в момента тя е на едно от най-ниските си нива от много години насам.

Не може да се нападат фирми, които хранят хиляди българи

Драгомир Стойнев, БСП
икономически министър в кабинета "Орешарски"

Не е нормално български политици да нападат структуроопределящи компании в българската икономика, компании, които работят не само в България, но и разширяват своята дейност на чужди пазари. Бих припомнил, че точно тези компании плащат своите данъци в страната, а наскоро излязоха данни, че само за миналата година дружеството "Булгартабак" е внесло в хазната над 750 млн. лв. Не на последно място бих допълнил, че ако "Булгартабак" я няма, то ще се отвори място за чужда компания. Това е един от големите работодатели в България и са малко фирмите, които осъществяват подобна дейност. Не е работа на политиците да вредят на подобни компании, които хранят хиляди български граждани.

Компанията печели от голяма ефективност

Петър Чобанов, ДПС
финансов министър в кабинета "Орешарски"

Това е голямо структуроопределящо предприятие, което е изрядно във всички свои икономически отношения както с фиска, така и със своите партньори. Това е предприятие, което е заинтересовано да няма контрабанда, тъй като всяка контрабанда е нелоялна конкуренция и съответно предпоставка да няма правила. Ето защо няма как предприятие, което се е наложило от десетки години на пазара, да има интерес от подобни неща. "Булгартабак" има сериозен експортен потенциал и печели на базата на ефективност, а не на базата на съмнителни операции.

Нужни са мерки срещу тиражираните слухове

Атанас Мерджанов, БСП

Всяка тиражирана в медиите информация за заплаха на националните интереси трябва да бъде надеждно или потвърдена, или опровергана от българските отговорни институции. В това число специални служби, прокуратура, правителство, парламент. Затова и аз не коментирам позиции, които не са потвърдени, и информации, които очевидно са безпочвени до момента, в които няма надеждни доказателства.

Кабинетът на Ердоган действа екстремистки

Стефан Кенов, БДЦ

Ако забраната за Делян Пеевски и Ахмед Доган се окаже факт, смятам, че България трябва да предприеме дипломатически действия по отношение на турската страна. Това, което се прави, най-малкото е некоректно за една добросъседска държава - без причина и без мотиви да отнемеш възможността на народен представител от съседна страна да присъства на твоята територия. Считам, че турското правителство действа екстремистки и на практика предизвиква дипломатически скандал.

1/3 от контрабандните цигари идват от Турция

Внасят ги с тирове и бусове от цехове край Одрин

Контрабандата на цигари от Турция е почти 1/3 от цялата за страната. Това показват данните на Агенция "Митници", които бяха предоставени на "Стандарт". От агенцията посочват, че през 2014 г. митническите органи са задържали общо 32 196 034 къса цигари, предназначени за нелегално разпространение, 7 162 995 къса от тях на българо-турските гранични пунктове. Още 29 893 339 къса цигари, предназначени за нелегално разпространение са задържани през миналата година, като 8 083 170 къса от тях на граничните пунктове с Турция. От данните е видно, че за една година контрабандата намалява, но не и тази от Турция, която дори се е увеличила. Мафията произвежда, транспортира и пласира цигари без бандерол по цялата ни граница, като освен за вътрешния пазар, голяма част от продукцията е предназначена за Румъния и Унгария, разкриха пред "Стандарт", митнически експерти.

По оперативни данни в района на Одрин, има множество малки, нелегални цехове, които бълват цигари от всевъзможни марки. Основно вкарват нелегално на наша територия от марките "Jin Ling", "President", "Suif", "Мuranо", като последните кoпират почти изцяло известната марка "Muratti". Ментетата се правят от не добри тютюни и са с лошо качество. Без да плащат нито едно евро акциз и данъци, тези папироси се прехвърлят към Европейския съюз през България. Готовата продукция се товари на камиони, които минават през границата по утвърден канал и срещу солиден подкуп за митничарите, които са на смяна. У нас се пласират по 14-16 лева за стек, или по около 1.60 на кутия. Купуват ги предимно прекупвачи, които после ги пускат за продажба от роми на Женския пазар и други подобни тържища, срещу вече 25 - 30 лева за стек, или 2.50 - 3 лева за кутия.

От началото на тази година се наблюдава спад на контрабандата, отчитат от митниците. В последно време турските цигари влизат у нас не с тирове, а с микробуси, затова и количествата са по-малки. Контрабандата намалява и благодарение на кампанията на "Булгартабак" и Агенция "Митници" за ограничаване на далаверата. Доскоро на известния, като най-корумпирания пункт в ЕС - ГКПП "Капитан Андреево", оперираше прочулият се като Краля на цигарите Николай Николов-Паскала. Докато действа неговият канал от Турция, всяка седмица у нас влизали по 4 тира с цигари, като стойността на всеки от тях е около 8 милиона лева. Всеки месец като призраци са преминавали по 16 тира с цигари за около 130 милиона лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай