Анализатори категорични: ГЕРБ печели, вървим към правителство!

Най-изгодна позиция за ПП-ДБ бе да влязат в колаборация с ГЕРБ

Анализатори категорични: ГЕРБ печели, вървим към правителство! | StandartNews.com

По-вероятно е да има правителство с първия мандат и то няма да бъде подкрепено от "Продължаваме промяната-Демократична България". Около тази теза се обединиха пред бТВ социологът от "Тренд" Евелина Славкова и политическият анализатор Кристиян Шкварек.

По-скоро се доближаваме до това да се реализира правителство с първия мандат с подкрепа на БСП и ДПС. Това поставя ПП-ДБ в неприятна позиция. При тях ще бъде интересен моментът, в който трябва да обяснят на избирателите си защо не участват във властта и реабилитираха отново ГЕРБ, каза Славкова.

Във връзка със заявката на кандидата за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да поиска пред ВСС освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, социоложката каза, че това е опит за разговор с ПП-ДБ.

"Тази категоричност, която чухме преди малко, показва, че по-скоро с ПП-ДБ няма да стане, но това не означава, че няма да стане", каза още Славкова.

По думите й "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са в губеща позиция.

Ако получат хипотетично подкрепа от ГЕРБ при втория мандат, стават заложници. Ако се отиде на нови избори, дистанцията между първия и втория ще се увеличи, предупреди социоложката.

Според нея най-изгодна позиция за ПП-ДБ бе да влязат в колаборация с ГЕРБ, за да се спасят от тези две ситуации.

Дори да вземат властта с кабинет на малцинството, той ще издържи максимум до местните избори. Всеки по един или друг начин ще инкасира някакъв вид загуба, в някаква степен и ГЕРБ, защото ще влязат в коалиция с БСП и ДПС. Печеливши са "Възраждане", защото не се докосват до властта, каза още Славкова.

Според политическия анализатор Кристиян Шкварек става дума за надиграване.

"В деня, в който ПП-ДБ предложиха за шеф на правната комисия момче със стаж в кантората на баща си, ГЕРБ вади еврокомисар. Това е надиграване. Вие казвате, че сте европейци, ние сме по-европейци. Това е игра и в нея тотално доминира ГЕРБ", каза още той.

Според Шкварек се очертава да има правителство. Но при една тройна или четворна коалиция всяка от подкрепящите партии ще инкасира загуба, защото такъв кабинет би се намирал в политическия център.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай