Анализ на Димитър Ганев. Кое държи сглобката

Всъщност "сглобката" е пренареждане между стари опоненти, които се оказаха от едната страна на барикадата

Анализ на Димитър Ганев. Кое държи сглобката | StandartNews.com

Източник: БНТ

"Сглобката" е пренареждане между стари опоненти и през 2023 г. стана изключително пренареждане в страната от гледна точка на разделенията. Това разкри пред БНТ политологът от изследователски център "Тренд" Димитър Ганев.

"През 2020 г. по време на протестите срещу третия кабинет на Бойко Борисов и главния прокурор тогава имаше много ясно очертано разделение у нас - на статукво и промяна. Когато започна войната в Украйна през февруари 2022 г., започна да се появява нов вид разделение. Трябваше да мине една година, за да може старото разделение да отстъпи и новото да вземе връх. Това стана тази година. Всъщност "сглобката" е пренареждане между стари опоненти, които се оказаха от едната страна на барикадата. Това са ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС" , обясни Ганев.

"Това стана тази година, но тази рана от 2020 г., това разделение, в което се родиха и ПП и ДБ, в някакъв смисъл набъбнаха. Именно то продължи да седи и те се мобилизираха в продължение на години на базата на това разделение и изведнъж им казаха "сега ще е друго" по линията на евроатлантизма и това ни докарва до ситуацията, в която те са хем опоненти, но хем партньори", допълни още той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай