Петък,

Американският посланик с две ключови срещи. Какво последва?

От: СТАНДАРТ -
1830
Американският посланик с две ключови срещи. Какво последва?
A
A
A

Две ключови срещи се състояха днес в държавата. Новият американски посланик Н. Пр. Кенет Мертен разговаря с председателя на парламента Росен Желязков и със служебния премиер Гълъб Донев.

Възможностите за задълбочаване на стратегическото партньорство и сътрудничество между България и САЩ обсъдиха Желязков и Мертен, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Председателят на парламента и посланикът на САЩ разговаряха за възможностите за продължаване на енергийна диверсификация на страната – достъпа до втечнен природен газ, изграждането на междусистемни газови връзки, както и осигуряването на доставките на свежо ядрено гориво. Усилията на България за гарантиране на енергийната сигурност на региона на Балканите и цяла Европа бяха оценени високо.

Продължаването на модернизацията на българската армия, интеграцията на страните от Западните Балкани, укрепването на върховенството на закона и подкрепата за Украйна също бяха сред темите, които обсъдиха Росен Желязков и Н. Пр. Кенет Мертен.

В рамките на срещата бе засегната и темата за включването на България в Програмата на САЩ (Visa Waiver Program) за безвизови пътувания.

Премиерът Гълъб Донев прие в Министерския съвет американския посланик с увереност, че България и САЩ ще продължат да поддържат традиционно добрия диалог, както и развитието на сътрудничеството във взаимен интерес.

Донев даде висока оценка за подкрепата на САЩ за модернизацията на българските Въоръжени сили и придобиването на нови способности, както и за постигането на енергийна диверсификация на страната и региона.

В рамките на срещата министър-председателят изтъкна, че включването на България в Програмата за безвизово пътуване (VWP) остава основен приоритет за страната ни. България също разчита на подкрепата на САЩ в процеса на присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), подчерта Донев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com