Албания и България искат стабилна Македония

Албания и България искат стабилна Македония | StandartNews.com

И България, и Албания, имат отношение към това, което се случва в Македония и желаят стабилизация на тази страна. Това заяви албанският външен министър Дитмир Бушати на съвместен брифинг със своя български колега и домакин Даниел Митов.

Бушати също така посочи, че в Македония е необходимо да има политически диалог, който да доведе до решаване на кризисната ситуация там.

„Македония е добре дошла да се присъедини към НАТО", заяви албанският външен министър, отговаряйки на въпрос на БГНЕС дали Тирана подкрепя членството на Македония в Северноатлантическия пакт.

Има критерии, които са залегнали по време на срещата на НАТО в Букурещ през 2008 г. Освен това трябва да кажем, че те се отнасят в пълна сила както за Македония, така и за всички други, които биха искали да се присъединят към алианса. Ние ще продължаваме да подкрепяме тези критерии по време на срещата във Варшава", добави още Бушати.

Албанският външен министър поиска гаранция, че бъдещето на държавите от Югоизточна Европа е тясно свързано с участието в НАТО.

„В тази връзка присъединяването на Черна гора е една добра и мъдра стъпка, която ще допринесе за по-голяма стабилност на нашия регион. От друга страна се надяваме, че това ще намали влиянието на така наречените трети играчи в региона", заяви Бушати, цитиран от БГНЕС.

Според него кризите в Югоизточна Европа могат да бъдат преодолени, ако на „Балканите има повече НАТО и повече Европа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай