Ако няма бум на заразени,отварят паркове и планини

Рано е да се отпускаме, каза премиерът

Ако няма бум на заразени,отварят паркове и планини | StandartNews.com

Ако в средващите три дни няма бум на заразени, вследствие на масовото великденско пътуване, парковете и планините може да бъдат отворени за разходки – при строги мерки и строг пропусквателен режим. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който даде брифинг в Министерски съвет.

Разпоредил съм на Младен Маринов да направи разчети, да пускат по един, по двама, да не се седи по пейките, да няма тумби с бира, които да си правят пикник, но всичко зависи от това как ще се развие кривата на заразата, заяви Борисов. И допълни: Надявам се тук поне да бъдем дисциплинирани. Премиерът обаче бе скептичен. Според него тепърва в сряда, четвъртък и петък ще видим последиците от великденското летуване. Днес имаме вече рекорд – 51 заразени, припомни Борисов. И откровено се възмути на всички призиви за облекчаване на мерките. Рано е да се успокояваме, заяви той. И отсече: Трябва ли да минем всички през апаратите в интензивното, за да видим какво е?!

Само за вчера и днес сме направили 5 облекчения на мерките, каза Борисов и ги изброи: отварянето на пазарите в понеделник, махането на часовите ограничения за влизане и излизане от София, разрешаването на женските и на детските консултаци, зелените коридори за имунизация на бебета.

Понягога сме много лицемерни като общество, коментира премиерът и даде за пример как всички са ръкопляскали на лекарите, а после масово са хукнали да пътуват по Великден.

Стотици доктори не си ходят вкъщи със седмици, след това като се приберат, остават под карантира, а на някой карантината му омръзната, гневно каза Борисов. И предупреди, че следващата седмица големият проблем ще бъде вече с липсата на лекари. Има 80 заразени, докторите няма да могат да поемат болните, ако изведнъж те станат много, предупреди премиерът.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай