АЕЦ "Белене" на съд

АЕЦ "Белене" на съд | StandartNews.com

София. Референдумът за АЕЦ "Белене" може да отиде на съд преди или след провеждането му. Управляващите от ГЕРБ бистрят три сценария, по които да отиграят допитването, поискано от 500 000 българи по инициатива на БСП, научи "Стандарт" от депутати.

Единият е референдумът изобщо да не бъде допуснат заради несъответствия със закона за прякото участие на гражданите в държавното управление. Причината е, че той предвижда с допитване да се решават само въпроси от пълномощията на Народното събрание, но има много изключения. И когато се направи сравнение с изброените в конституцията права на парламента, остава възможността референдумът да разрешава сключване на договори за държавни заеми, да дава амнистия, да учредява ордени или да определя официални празници. Със сигурност нищо от това не е в обсега на сондаж за Втора атомна, обясняват ГЕРБери. Вторият вариант на властта е референдумът да се състои, след което да бъде атакуван в съда. А третият и засега най-вероятен е допитването да бъде допуснато и да се разчита то да е невалидно заради ниска избирателна активност. По закон трябва да са участвали не по-малко от гласувалите на последните парламентарни избори. През 2009 г. обаче имаше висока активност и до урните отидоха 4,2 млн. души. А ако референдумът е по Коледа, едва ли толкова българи ще го уважат.

Предстои следващата седмица парламентарната правна комисия да приеме проекторешение, което да предложи в пленарна зала.

Случайно или не, сякаш в услуга на ГЕРБ, вчера сините депутати предложиха президентът или главният прокурор да поискат тълкуване от Конституционния съд. И то преди парламентът да е решил дали да пусне, или да спре референдума. Според сините Темида трябва да каже дали Народното събрание има правомощия да насрочи референдум по тема, явяваща се недопустима по Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното управление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай