Адвокати поемат Пазарджик и Разград

Бивш кандидат-кмет стана губернатор на Пловдив

Адвокати поемат Пазарджик и Разград | StandartNews.com

София. След тежки преговори между БСП и ДПС, в които с трудната роля на арбитър трябваше да се нагърби премиерът Пламен Орешарски, късно в четвъртък бяха назначени областните управители на Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Търговище, Велико Търново, Разград, Стара Загора и Ямбол. В началото на следващата седмица се очаква да станат ясни имената на останалите 19 губернатори

Предложението от кабинета "Орешарски" завари бизнесмена като крупен арендатор на земеделска земя. След 2009 година Каймаканов и брат му развиват семейната кравеферма в пловдивското село Цалапица. Новият губернатор бе изпълнителен директор в периода 2003-2009 година и съсобственик на "Пловдив - Юрий Гагарин БТ" АД. Според работниците от предприятието той е един от най-успешните ръководители. Възпитаник е на Техническия университет в София, където се дипломира в специалността "Технология на машиностроенето и металорежещи машини".
Като независим кандидат за кмет на Пловдив през 2007 г. Каймаканов получи подкрепата на широки кръгове в бизнеса и дясно ориентирани формации.

За новия пост той бе номиниран от ДПС, но бизнесменът има добри позиции и сред кръговете на БСП. По думите на Каймаканов назначаването му за областен управител на Пловдив не е изненада за него. "Имах предложение лично от премиера Пламен Орешарски и, разбира се, веднага приех. Знаете, че този кабинет залага на експертното начало. Вероятно моята кандидатура е консултирана с партиите, които подкрепят настоящия кабинет, но водеща е експертността, а не партийният принцип. Встъпването ми в длъжност ще стане, когато пристигне заповедта за това, тоест най-вероятно през следващата седмица", заяви пред един от пловдивските сайтове Каймаканов. Малко очаквано, но кметът на Пловдив Иван Тотев протегна ръка към новия губернатор.

Градоначалникът от ГЕРБ обясни, че изборът е голяма изненада за него, но пък от негова гледна точка е важно губернаторът на Пловдив да е от града, а случаят с Каймаканов е такъв. Кметът допълни, че има положителни очаквания за добра съвместна работа с новия областен управител в името на пловдивчани. "Това, че няма силна политическа окраска в областната администрация, също е добре. В момента говорим за назначение от квотата на ДПС, но в същността си не е толкова силно свързано с тях, а по-скоро клони към експертност", коментира още градоначалникът.

Пловдивска връзка има новият областен управител на Пазарджик Иван Йорданов.

Адвокатът на местния общински съвет стана известен с делата за пазара, банята, плажа и паркинга зад МБАЛ "Здраве". Йорданов е от Пловдивската адвокатска колегия (ПАК), завършва право в ПУ "Паисий Хилендарски".
С подкрепата на ДПС Йорданов зае поста в конкуренция с фаворита на БСП Георги Петърнейчев.
Адвокат стана областен управител и на Разград. 59-годишният Стоян Димитров Ненчев е едно от знаковите лица на левицата в региона, но никога не е ламтял за постове. Като адвокат по наказателни дела той се ползва с реномето на висок професионалист с безупречна репутация.

В голямата политика Стоян Димитров, както е познат в родния си край, влиза през 1990 година като депутат във Великото народно събрание. След кратък престой на жълтите павета той се връща към професията си и неизменно оглавява групата на БСП в местния парламент.

Добър в диалога и аргументиран в мненията си, той намира език с всички политически сили. Умее да сваля напрежението и да постига консенсус. За себе си Димитров казва, че е родоначалник на адвокатски клан. Той има двама синове Димитър и Добромир, адвокати в столицата. Снаха му Лора е съдия. Димитров е роден в добруджанското село Райнино, завършил е гимназия със златен медал, Юридическия факултет на СУ с отличие. Внимателен в действията, премерен в преценките си и категоричен в решенията си, след като ги вземе. Така го определят хората, които са работили с него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай