Неделя,

Адемов: Вето на бюджета ще засегне социални групи

От: Администратор -
2068
Адемов: Вето на бюджета ще засегне социални групи
A
A
A

София. "Ако президентът наложи вето на актуализацията на бюджета, определени социални групи няма да получат подкрепа", заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов след окончателното приемане на актуализацията на бюджета.

„Предизвикателството пред президента е изключително, тъй като ако той наложи вето върху част от текстовете от приетата актуализация, възникват поне два въпроса със социално измерение. Трябва да има обяснение по въпроса защо семействата на деца с увреждания няма да могат да получат подкрепа в рамките на месец или два, докато протече процедурата по евентуалното прегласуване на актуализацията. Подкрепата за тези семейства е 28 лв. на месец. Другият въпрос, който има социално измерение, са тези допълнителни 40 млн. лв. за увеличаване на квотата на ваучерите за храна. Ако има президентско вето, работници и служители няма да имат възможност да се възползват от тази допълнителна възможност", каза социалният министър.

„В Конституцията право на законодателна инициатива по отношение на Закона за държавния бюджет и актуализацията му е единствено и само на Министерски съвет", посочи д-р Адемов.

"Президентът има право на вето и съм убеден, че в резултат на дискусията в Народното събрание и всички аргументи, той ще вземе най-вярното решение", каза още той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички