Адемов: Социалните мерки трябва да минават през бизнеса

Адемов: Социалните мерки трябва да минават през бизнеса | StandartNews.com

София. „В крайна сметка социална политика не може да се прави на остатъчен принцип. Ако тя се прави по начина, по който е правена дълги години, ако се прави с непрекъснато изливане на финансов ресурс без да питаме останалите български граждани, решаваме и раздаваме тези пари – това категорично не е най-удачния начин. По-приемливият и сериозен начин е социалните мерки на държавата да минават през бизнеса. Това заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в предаването „Седмицата" по „Дарик" радио.

Адемов обясни, че възможностите за гъвкавост на пазара на труда не трябва да преминават през правата на работници и служители. Гъвкавостта задължително трябва да бъде съчетана със сигурност, уточни той и продължи, че залага на подход за баланс между интересите на работодателите и служителите.

„Категорично искам да разсея всякакъв тип съмнения от рода на това, че правителството на Пламен Орешарски ще раздава парите на българските данъкоплатци от гледна точка на подобряване на социалния си имидж и в отговор на обществените очаквания. Защо казвам това – защото мерките, погледнати в комплект, дават надежда и за българския бизнес. Защото аз продължавам да съм убеден, че социалната политика не може да бъде нито лява, нито дясна, нито центристка – тя може да бъде единствено и само ефективна", каза Амдеов. Министърът обясни, че от тази гледна точка социалната политика не може да бъде подвластна на решенията на един или друг финансов министър.

Министърът изрази позицията, че по принцип министърът на финансите е този, който по дефиниция казва "не", а този на труда и социалната политика "драпа с всички сили и средства, натиснат от обществените очаквания от една страна, и от друга - сложен в калъпа на институциите".

Хасан Адемов коментира вземането на спешни мерки от кабинета „Орешарски". „Ако не бяха предприети социалните мерки от плана "Орешарски", какво щеше да се случи – към сегашните протестиращи щяха да се прибавят и други, които имат социални искания", обясни той.

Министърът каза още, че по отношение на протестите за избора на областни управители, които са от ПП ДПС, те са избор на премиера Пламен Орешарски. "Няма разпределение на властови позиции. Всичко е в ръцете на Пламен Орешарски и той решава. Няма извиване на ръце от страна на ДПС", завърши Адемов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай