Адемов: 260 хил. по-малко бедни българи до 2020 г.

Адемов: 260 хил. по-малко бедни българи до 2020 г. | StandartNews.com

София. Пред страната ни стои амбициозната цел до 2020 година броят на хората, застрашени от бедност и социално изключване да намалее с 260 000 души. Това заяви социалният министър Хасан Адемов на информационно събитие, посветено на новия програмен период 2014-2020 година.

По думите му целта на България е до 2020 година, 76% от населението на възраст между 20 и 64 години да са заети, към момента този процент е едва 64 %. За някои групи от населението достъпът до пазара на труда е особено затруднен, такава група са младежите, показателно за което е високото равнище на младежка безработица и големият дял на младите хора, които не са заети и не продължават образованието си, коментира министър Адемов, цитиран от БГНЕС.

Силно се надявам, че през новия програмен период ще можем да разчитаме на по голямо финансиране в сравнение със сегашния, това заедно с опростените процедури би довело до повече ползи за обикновените хора и до повишаване на качеството на техния живот, заяви министър Адемов. Той подчерта, че през следващия програмен период 2014-2020 година трябва всички процедури по ОП "Развитие на човешките ресурси" да бъдат по-опростени и по-ориентирани към нуждите на бенефициентите.

Има нужда от драстично намаляване на административната тежест за бенефициентите, оперативната програма "Развитие на човешки ресурси" е програма, по която свои проекти могат да изпълняват широк кръг от организации, стойността на проектите не е толкова голяма колкото при други програми и това става причина увеличаване на бремето при бенефициентите при отчитане на разходите, заяви Хасан Адемов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай