АБВ става партия

АБВ става партия | StandartNews.com

София. Формацията на бившия президент Георги Първанов "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ) проведе заседание на Инициативния комитет за сформиране на политическа партия. 

"Учредителната декларация на формацията е принципно различен документ – без обещания, без безоблачни и слънчеви перспективи, но с насоки за дейност, базирани върху търсене на национално съгласие. Като всеки такъв документ, той стъпва върху настоящата политическа реалност, заяви Емил Кало, член на Инициативния комитет на формацията.

Кало посочи няколко акцента в Учредителната декларация на бъдещата партия, сред които реформата на съдебната система, тоталната липса на устойчивост на българската политическа система, пример за което е законът за МВР, скандалите около него и разклащането на сигурността в сектора, каза той.

Бойко Радоев, член на Инициативния комитет на АБВ посочи като изцяло нови моменти в Устава на АБВ засилен диалог с гражданското общество, което гарантира участието на българите в държавното управление. На второ място – структурата на бъдещата партия, която ще се представлява мрежа от партийни клубове. Според Радоев това в голяма степен ще гарантира прозрачност в дейността на формацията. „И такива правила няма никъде. АБВ във всеки един момент ще бъде поставена под контрола на обществото", обясни Бойко Радоев. Що се отнася до партийния председател – той ще бъде избиран пряко от всички членове на партията.

Румен Петков подчерта, че един от основните въпроси у нас е свързан с необходимостта от коренна промяна на политическия модел в България, която се изразява във въвеждането на мажоритарния избирателен модел 50/50, засилване на правомощията на президента на страната, провеждане на реална пряка демокрация, както и намаляването на партийните субсидии няколко пъти. Петков смята за най-подходящо време за провеждане на предсрочния парламентарен вот средата на октомври, тъй като така ще се даде възможност за реална политическа кампания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай