АБВ може да напусне правителството заради Изборния кодекс

АБВ може да напусне правителството заради Изборния кодекс | StandartNews.com

АБВ е готово да напусне правителството, ако промените в Изборния кодекс останат в този вид. Това даде да се разбере в предаването "Седмицата" на Дарик радио вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

"Целият този Изборен кодекс който сега се гласува, може да разклати сериозно управлението", каза Калфин. И допълни: "Глупостите са много, спорни са поправките за задължителното гласуване, ще бъдат изолирани точно активните хора.

Вицепремиерът разкритикува и поправките, които ще позволят на сънародниците ни в чужбина да гласуват само в дипломатическите представителства. "Българската ни общност е много пръсната по света и промените ограничават много гласуването в чужбина", допълни Калфин.

"Сериозно казвам, че ако този Изборния кодекс бъде приет така, както е гласуван в комисия, не виждам как АБВ да подкрепя подобна политика", заяви още вицепремиерът като част от ръководството на АБВ.

По-рано подобен знак даде на пресконференция в Шумен и съпартиецът му Румен Петков.

Като причина за нарушаване на коалиционното разбирателството заместник-председателят на партията посочи гласуването на новия Изборен кодекс и текстовете, регламентиращи изваждане на граждани, неупражнили правото си на вот от избирателните списъци. „Това е толкова ретрограден и грозен подход, че той ще доведе до допълнително отвращаване на избирателите", коментира Румен Петков.

На въпрос това означава ли, че може да се наруши партньорството в управлението на страната между различните политически сили, Петков категорично отговори - „Да, означава".

Въпреки че народните представители на АБВ подкрепиха промените в кодекса Петков заяви, че в него са залегнали много абсурди, които са пряко покушение срещу демокрацията у нас.

„Какво значи 21 дни кампания, това да ти мине през акъла е престъпно, а да се опиташ да го прекараш през Народното събрание, ами ти убиваш обществото", каза още зам. председателят на АБВ. Той бе категоричен, че партията няма как да бъде ангажирана с противообществени действия.

Според Петков трябва да се намери решение, което да отговаря на обществения интерес.

„Нали разбирате, че най-негласуващата група сънародници са между 18 и 30 години и като го извадиш от списъка, аз не си го представям този 25-годишен младеж или девойка да чака пред общината да му дойде ред, да попълва документи, с които да го върнат в избирателния списък", каза още Петков.

По думите му АБВ обмисля по-решителни действия, за да не допусне това да се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай