Абсурдно! Ето как Владислав Панев оправда Петков и Василев

Според него е нормално да се търсят всякакви възможности за разговори

Абсурдно! Ето как Владислав Панев оправда Петков и Василев | StandartNews.com

Според един от лидерите на "Демократична България" обсъждането посред нощ на смяната на ръководителите на служби говори за демократичността на „Продължаваме промяната“. Абсурдното твърдение отправи в интервю за бТВ шефът на зелените и депутат от ПП-ДБ Владислав Панев.

„Накрая на записа се вижда, че решение се взема с 25 на 24 гласа – няма извиване на ръце, няма предварителен сценарий като във вождиските партии, където вождът чете едно слово 15 минути, а след това всички ръкопляскат“, оправда Панев записаните реплики на Кирил Петков, Асен Василев и други членове на ръководството на ПП.

„Води се сериозен дебат за бъдещето на България, за това как да спазим обещанията си пред избирателите – Шенген, еврозоната, доходите, това чувам от записа. Има практика ръководителите на службите да се съгласуват в съответните държави, тъй като те ще получават класифицирана информация. Имало е случаи, когато до нашите служби не е достигала информация поради липсата на доверие. За посолствата нямам информация. Не съм чувал представители на моята партия да са ходили до посолства“, коментира още Владислав Панев.

Според него е нормално да се търсят всякакви възможности за разговори, включително и неформални, с европейски политици за постигане на целите на България.

„Важно е на върха на българските служби да има хора, които работят за българския национален интерес. Важно е българските граждани да се чувстват спокойни и да не усещат натиск, какъвто има в социалните мрежи“, допълни още той.

„Винаги е имало значение кой ръководи МВР по време на избори, тъй като знаем колко голям е контролираният вот. Важно за нас е купени гласове да няма, важно е да има и машинно гласуване, тъй като тогава няма измами при броенето на бюлетините. Според мен това е имал предвид и Асен Василев – МВР да бъде безпристрастно и да предотвратява всякакви опити за контролиран вот“, коментира зам.-председателят на парламентарната група на ПП-ДБ.

Що се отнася до преговорите за кабинет Владислав Панев смята, че „математиката показва, че трябва да търсим подкрепа и от ДПС, разговори трябва да се водят". "Не знам дали се водят такива разговори от Христо Иванов, но не виждам нищо скандално в това“, посочи още той.

"Целесъобразно е да има редовно правителство в България. За 30-те години преход сме имали четири служебни кабинета на предишните президенти, а само Радев досега е излъчвал пет и се отива към шести. Това не е случайно. Услажда му се властта, която не му е дадена по Конституция – България е парламентарна република“, каза Владислав Панев.

“И Конституцията, и практиката предполагат, че работата на президента е да съдейства за съставянето на редовно правителство, а той в момента работи така, че да няма такова. Отговорността е наша, на депутатите, и ние трябва да се справим през следващите шест дни да реализираме правителство с втория мандат“, посочи той.

Според Владислав Панев вторият мандат не е дискредитиран от „едни записи, в които няма  скандални неща“.

„Румен Радев се държи така, защото и „Възраждане“ се държат по този начин. Информационната война във войната между Русия и Украйна е много силна и тя може да бъде спечелена в България чрез службите. В момента президентът контролира службите и те губят тази информационна война. Нашата цел е тя да бъде спечелена – тя е за сърцата и душите на българските граждани“, заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай