Нейкова: Машинното гласуване става бързо и лесно

 Нейкова: Машинното гласуване става бързо и лесно | StandartNews.com

София. Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова упражни своето право на глас. Тя обясни за машинното гласуване пред журналисти. "Става изключително бързо. За няма и една минута, аз успях да участвам в експерименталното машинно гласуване", обясни Нейкова, цитирана от БГНЕС.

Машината показва бюлетината, а отбелязването става чрез маркиране на екрана, добави говорителят на ЦИК. "Дори и да искам да сгреша, машината не ми позволява да го направя, защото не допуска отбелязването на повече от една листа или повече от една преференция. След това се разпечатва контролна разписка и се пуска в специална кутия", каза още Нейкова, след като като пробва и експерименталното машинно гласуване.

Пред всяка избирателна секция има листовки, от които хората могат да се информират за машинното гласуване.

"След експерименталното машинно гласуване, попълваме данните в отделен протокол, но всеки гласоподавател трябва задължително да премине през тъмната стаичка", каза от своя страна председателят на СИК Стефан Георгиев. От неговите думи стана ясно, че 36 души са пожелали да изпробват новия начин на упражняване на правото на вот. Според Георгиев по-голям интерес кът експерименталното машинно гласуване проявяват по-младите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай