Михаил Миков настоява за ревизия в бюджета

 Михаил Миков настоява за ревизия в бюджета  | StandartNews.com

София. Планът „Орешарски" е базиран върху ресурсите, с които разполага държавата. Новият кабинет трябва да направи „категорична ревизия" на бюджета. Това каза Михаил Миков в предаването „Неделя 150" по БНР. На въпроса дали Българската банка за развитие ще отпуска кредитен ресурс на бизнеса, Миков уточни, че има такава възможност, но това ще стане ясно след като се разбере действителното състояние на бюджета.

Представителят на Коалиция за България даде пример с „Южен поток", чието изпълнение е замряло. По думите му „рязкото отпушване на бизнеса" ще доведе до отваряне на нови работни места и вливане на нови инвестиции в България. „Има скрити резерви в мравуняка, към които трябва да се погледне", уточни Миков и допълни, че България трябва да се върне към нормалността на инвестиционния климат. „Ние имаме категоричната воля да отпушим плащанията в реалната икономика", увери Миков.

Миков уточни, че програмата на социалистите съдържа план за това как държавата да се разплати със забавените плащания към бизнеса. Той напомни, че до момента ГЕРБ е прокарвала една крайно дясна политика, която е блокирала плащанията и резултатите от нея са на лице „Тази безпътица, отчаянието пред хората, всичко това трябва да се спре, коментира Миков.

На въпроса кой трябва да носи политическа отговорност в новото Народно събрание, Миков подчерта, че ГЕРБ носи отговорност за състоянието на България в момента, включително и за предсрочни парламентарни избори. „От тук насетне политическата отговорност ще бъде и на политическите сили, и на Народното събрание, и на кабинета, който ще бъде избран", увери червеният социалист.

Категорично ще има консултации и с партии извън парламента. Така коментира Миков бъдещите разговори за съставяне на кабинет, който най-вероятно ще започнат още от понеделник. На въпроса дали той ще бъде политико-експертен или само експертен кабинет, социалистът отговори, че въпросът не трябва да се политизира повече. „Едно правителство, което да представлява по-широк кръг от политически нагласи, които са в Народното събрание", продължи Миков и уточни, че бъдещото управление на страната трябва да има равнище на експертност. По думите му равнището до момента е било доста по-ниско. Той даде пример с политици от ГЕРБ, които не са притежавали достатъчно качества за постовете, които са заемали.

„Малко е странно да искаш касиране на изборите, а в същото време и да искаш да съставяш кабинет. Това е една политика на инат, на игри с нервите на българските граждани, които искат промяна", коментира Миков по повод действията на ГЕРБ след изборите. „Най-коректното би било, ГЕРБ да кажат да, получихме своята оценка и изпаднахме в политическа изолация", уточни Миков.

По въпроса кой да бъде председател на Народното събрание, той коментира, че това е въпрос, който тепърва ще се решава при разговорите "в по-широка управленска рамка". Предложението за декларация за националните приоритети на президента Плевнелиев е добро и Коалиция за България го одобрява. Миков обясни, че чрез декларацията новият кабинет ще получи широка подкрепа и ще очертае приоритети, които ще са знак за българските граждани и трябва да бъдат спазвани.

Миков спомена, че разговорите за програмния кабинет ще започнат „буквално тези дни". Той увери, че от понеделник стартира сближаването на позициите между партиите в парламента. Общото в политическите програми и платформи ще бъде повече, отколкото различията, завърши представителят на Коалиция за България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай