Алфа Рисърч: Най-вероятно е да има пет партиен парламент

 Алфа Рисърч: Най-вероятно е да има пет партиен парламент | StandartNews.com

София. Най-вероятна е хипотезата за пет партиен парламент. Освен четирите сигурни участника -ГЕРБ, БСП, ДПС и Реформаторският блок, с най- високи шансове за присъствие в него е ББЦ. Това показва проучване на агенция "Алфа Рисърч" на старта на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 5-ти октомври 2014 г. То е проведено през периода 31-ви август – 5-ти септември 2014г. и очертава основни обществено-политически тенденции на старта на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори, съобщават от агенцията.

Данните показват, че на старта на предизборната кампания ГЕРБ получават 36.2% от решилите да гласуват, 22.5% отиват за БСП, ДПС има 12.1%, Реформаторски блок- 5.2%, а партията на Бареков ББЦ- 4.4%.

Предвид близостта на няколко други партии около 4-процентния праг, обаче, е възможна и „битка" за петото място. Хипотетичното изчисление на броя депутати при пет-партиен парламент само сред преминалите 4% партии показва ГЕРБ – между 105 и 110, БСП – между 63 и 68, ДПС – 35 - 38, Реформаторски блок – около 16, „България без цензура" – около 13. При такова разпределение на силите е налице възможност за сформиране на, макар и крехко, дясно-центристко парламентарно мнозинство между ГЕРБ и Реформаторски блок, обясняват социолозите.

След победата си на евроизборите, ГЕРБ е във възходяща тенденция и влиза в кампанията с подкрепата на 36.2% от решилите да гласуват избиратели. За последните три месеца той увеличава преднината си пред БСП до 13 пункта. Партията разполага и с допълнителен електорален резерв от около 5 - 7% колебаещи се привърженици, но от кампанията зависи дали той ще бъде оползотворен или не.

БСП не задълбочава негативната тенденция от евровота, но все още е изложена на риск от изтичане на гласове. Социалистите получават подкрепата на 22.5% от твърдо решилите да гласуват в парламентарните избори. За разлика обаче от основния им противник ГЕРБ, техните възможности за разширяване на електоралното влияние са силно ограничени, показва информацията на АЛфа Рисърч. И уточняват, че има потенциален риск за протестен вот срещу БСП и от дясно, и от ляво.

При ДПС интрига няма – влиза в кампанията като трета политическа сила и най-вероятно ще запази тази си позиция до края. Движението получава традиционната си подкрепа (12.1% от решилите да гласуват към момента), независимо от сериозните имиджови проблеми и политическа изолация, в която изпадна през последните месеци.

Данните от проучването показват още, че Реформаторският блок удържа позициите си от евроизборите и стартира кампанията с подкрепата на 5.2% от решилите да гласуват. Към началото на септември вече има видима подкрепа в почти половината избирателни региони на страната. Рискови пред разширяващото се влияние на реформаторите през последните седмици се оказаха обаче част от кандидат депутатските листи, което доведе и до колебания в техните електорални позиции.

„България без цензура" е партията, която търпи най-сериозна ерозия в сравнение в европейските избори. ББЦ запазва шансовете си за представителство в парламента, но е в низходящ тренд и със значително по-скромна подкрепа – 4.4% от решилите за гласуват.

Две други формации са на границата на изборния праг от 4% – АБВ с 3.9%, Патриотичният фронт с 3.7%. Атака остава малко под тях – с 2.9% от решилите да гласуват, посочват социолозите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай