9 по Магнитски удари партиите

Финансовият обелиск на Борисов рухна и затрупа енергийните землянки на Нинова

9 по Магнитски удари партиите | StandartNews.com
  • Финансовият обелиск на Борисов рухна и затрупа енергийните землянки на Нинова

Докато светът в шок и ужас гледаше как жертвите на опустошителното земетресение в Турция растат в геометрична прогресия, трус от 9-а степен удари и България. Но не по Рихтер, а по Магнитски. Финансовият обелиск на Борисов рухна и затрупа енергийните землянки на Нинова, отваряйки бездната на голямото намагнитване преди поредните избори. За феромагнитите от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" процесът бе като по учебник - спонтанен. Те само това чакаха, за да извикат отново: "Гешев, оставка!". За "Възраждане" и "Български възход", намагнитването

бе свързано с външен фактор - САЩ

А за новата Левица, досущ като в някои материални среди, при които магнитното поле не е хомогенно, намагнитването се оказа функция на положението в пространството.Всичко започна точно преди седмица, когато отвъд океана дойде магнитната вълна за петима нови санционирани.

Под отломките от разрушителната сила на глобалния "Магнитски" останаха бившият финансов министър на Бойко Борисов Власислав Горанов, ексенергийният министър на БСП Румен Овчаров, старите шефове на АЕЦ Иван Генов и Александър Николов и русофил № 1 Николай Малинов.

Спонтанните опити на медийната машина около кръга "Капитал" да създаде ново магнитно поле около Делян Пеевски бързо бяха неутрализирани. Докато при него ставаше въпрос за административна санкция, която се обжалва в съда, при новите санкционирани положението си е направо намагнитено. И като магнит привлича де що има прокурори и следователи у нас.

Горанов бе обвинен за манипулиране на законодателството в полза на бившия хазартен бос - Васил Божков. Овчаров бе посочен като собственик на 5 милиона в офшорна сметка и задкусилен играч в енергетиката заедно с Генов и Николов.

А Малинов бе изобличен като

проводник на зловредното руско влияние

в допълнение с подкуп на съдия.Държавният глава Румен Радев високо цени подкрепата на стратегическите партньори на България САЩ и Великобритания в борбата с корупцията, принос за което имат наложените санкции на български граждани, обяви президентството. Служебното правителство държи на върховенството на закона и борбата с корупцията в България и отчита готовността за подкрепа в тази посока от партньорските държави САЩ и Великобритания, каза служебният кабинет.

Един единствен ден трябваше на Борисов, за да обърне полюсите и да се разграничи от магнитното поле на Горанов. Надиграха ни, въздъхна лидерът на ГЕРБ и с типичния за електроните спин се дистанцира от някогашната си дясна ръка: "Искам да напомня на тези, които злорадстват, че още тогава Горанов беше освободен като министър и депутат и оттогава не участва в нито една листа на партията.".Откъде накъде някакъв закон "Магнитски" от САЩ ще определя кой е корумпиран, скочи в защита на Овчаров съпартиецът му Румен Гечев. И обяви, че имало опит за "атентат" на конгреса на БСП.

И без "Магнитски" обаче висшият форум на социалистите се оказа толкова намагнитен, че

завърши с ръкопашен бой

14 изключени и лавина от последвали оставки в националния съвет и по места.

Положението в държавата толкова се магнетизира, че засегна и другите партии.

Орбиталното движение на електроните около Слави Трифонов се оказа прекалено силно и роди ново магнитно поле. Ива Митева и Любомир Каримански станаха лидери на коалиция от 4 малки партии, която ще се бори за място в парламента наравно с големите структури.

Докато от ляво надясно и обратно се заберяха с обвинения кой иска или не да се бори с корупцията у нас в центъра ДПС припомни, че е единствената партия, която внесе поправки в конституцията, за да изпълни препоръките на Европа и САЩ за напълно независим главен прокурор и възможност при необходимост той да бъде разследван. Проект, който нито една друга партия не подкрепи.

Накрая намагнитването роди магнитна буря с вота. Зам.-министъра на електронното управление Благовест Кирилов хвърли оставка, заради конкурс, който оставял

съмнение върху прозрачността

на отговарящата за изборите "Информационно обслужване" АД. Като електрон, привлечен от магнитно поле, БСП се хвана за думите му и обяви, че има съмнения в честността на вота на 2 април.

Сигналът, който дава Благовест Кирилов с подаването на своята оставка, е тревожен и намирисва на подготовка за манипулация от резултатите от изборите – например засилване на резултата на „правилните“ партии и смъкване на резултатите на „неправилните“ партии“, каза Георги Гьоков.

Изборите започнаха, макар че формалният старт на кампанията ще бъде даден знаково на 3 март. Тръгнаха, както винаги, със скандали, удари под кръста и удобни социологически проучвания, които дадат летящ старт на този, който ги плаща. В кампанията обаче все още не се говори за едно - как червените линии и

разделителните окопи ще бъдат зарити

Защото ако и този път партиите не намерят сили и смелост да излъчат редовен кабинет ще бъдат вкупом намагнитени от площадите. Цените, които предизвикват магнитна буря с джоба на всеки две седмици, ще ускорят турбуленцията.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай